Налазите се на страници > Почетна > Економија > YIT на руском тржишту

YIT на руском тржишту

23-04-2013 11:57:03 | | Глас Русије/ vostok.rs |


2014. године ЈИТ Уралстрој, кћеринска компанија концерна YIT, завршиће у Јекатеринбургу изградњу првог дела стамбеног комплекса Форест. У интервјуу за Глас Русије старији потпредседник концерна Тејему Хелполајнен говорио је о главним правцима делатности финске компаније у Русији:

- У Русији, као и у другим земљама где су заступљене наше компаније, делатност концерна се дели на два типа: услуге у сфери некретнина и индустрије и грађевинарство. У Русији око 90% добијамо од грађевинарства. Тренутно је наша компанија највећи страни девелопер на руском грађевинском тржишту.

Компанија YIT активно ради у Москви и Московској области, Санкт-Петербургу, Јекатеринбургу и Свердловској области, Ростову на Дону и Казању. Током 2012. године портфељ финског концерна допунило је 8 градова у Московској области, а почетком 2013. године био је купљен терн у Тјумењу, где се сада пројектује изградња стамбеног комплекса.

Грађевинска компанија YIT започела је своју делатност 1961. године, у епохи СССР. Прошавши период перестројке, концерн наставља активно да ради већ у условима тржишне економије. Како каже потпредседник YIT,

- Пре 20 година је било компликовано живети и радити не само у Русији, већ и у Финској. У нашој земљи била је економска криза и тешкоћа у Финској је било много више.

Промене на руском тржишту су утицале на компанију YIT мање него на наше стране конкуренте. Ради се о томе што смо били спремни за рад у новим условима. Као прво, већ смо имали искуство рада у проблематичним земљама Африке и на Блиском Истоку. Као друго, у СССР смо се бавили изградњом објеката за нафтне компаније и структуре. После 1991. године нафтна индустрија није осећала такве озбиљне тешкоће као друге индустрије у Русији.

Грађевински бизнис из године у годину све је популарнији на руском тржишту, расте ниво конкуренције. Хелполајнен сматра:

- У Русији је у првом реду конкуренција за плацеве. Руски грађани су навикли да живе на одређеном месту, зато приликом изградње новог објекта ми се оријентишемо у већој мери на оне који живе недалеко од места нове изградње. У Финској је ситуација другачија: људи радије мењају место становања. Наш одговор високој конкуренцији у Русији је квалитетни продукт и потпуни склад са задатим роковима изградње.

Филијале компаније YIT постоје у Јекатеринбургу, који претендује на организацију Светске изложбе ЕКСПО 2020. и у Казању, где ће ове године бити одржана летња Универзијада. Фински грађевински концерн не учествује у припреми за одржавање ових манифестација, мада је представник компаније у Русији Тејему Хелполајнен уверен да ће све протећи на највишем нивоу.

- Веома се надамо да ће Јекатеринбруг добити право организације ЕКСПО-2020, и схватамо да је то снажни стимуланс за развој економије.

Што се тиче Казања, тамо се налазе два наша градилишта. Једно се налази на десној обали реке Казанке. Са горњих спратова стамбеног комплекса отвара се предивни поглед на објекте Универзијаде, тако да сваки дан можемо да посматрамо како теку припреме. Наш пројекат се налази у непосредој близини, и ми ћемо довести у ред градилиште како би гости и учесници могли да виде уређену територију.

Татјана Бородина,