Сеул наводи нове датуме проби севернокорејске ракете

23-04-2013 11:50:16 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Јужна Кореја навела је три нова рока за пробу балистичке ракете Северне Кореје. Претходна прогноза, 15. априла, рођендан оснивача Северне Кореје Ким Ил Сунга није се оправдала. Актуални предлози су дати због тога што је Пјонгјанг поставио на источној обали ракетне лансирне рампе.

Северна Кореја може да проба балистичку ракету већ 25. априла, сматра Министарство одбране Јужне Кореје. То је дан оснивања Корејске народне армије. Наводи се и 30. април – дан завршетка масовних војних маневара Јужне Кореје и САД. Управо они су провоцирали актуални талас напетости на Корејском полуострву. Као још један могући датум ланисрања наводи се 27. јули. То је дан потписивања примирја у Корејском рату 1950-1953. године.

Ове прогнозе у многоме подсећају на гледање у шољу, сматра директор корејских програма Економског института РАН Георгиј Толораја.

- Имам осећај да су јужнокојрески експерти збуњени. Они просто дају верзије које им се чине тачним, тачније једноставно везане за неки датум. Не мислим да се ради о датумима. Северна Кореја је спремна у принципу на ракетне пробе у било које време. Али ради се о политичкој ситуацији. Ако Северној Кореји пође за руком да постигне неки дијалог са САД, пробе неће бити. Ако не пође, до пробе ће доћи. Највероватније таква логика покреће Пјонгјанг. И не треба овде гледати неке датуме. Повод ће се увек наћи.

У међувремену Северна Кореја је преместила две мобилне лансирне установе са балистичким ракетама типа Скад ка источној обали, саопштили су извори јужнокорејске обавештајне службе. Раније, по њиховим подацима, тамо су биле пребачене две ракете средњег домета Мусудан и седам мобилних лансирних уређаја. Војни експерти не искључују да испитивање „мусудана“ може да буде неупешно. И тада ће Пјонгјанг лансирати ракете типа Скад и Нодон.

У сваком случају, Сеул и Вашингтон су упозорили Пјонгјанг да ће нове ракетне претње неповољно утицати на комунистички режим. Ова изјава је дата по окончању посете председника комитета начелника штабова Оружаних снага САД Мартина Демпсија Сеулу.

У понедељак амерички генрал води консултације о ситуацији на Корејском полуострву у Пекингу. Очекује се да ће главна пажња на њима бити поклоњена предстојећим кинеско-севернокорејским преговорима. Јуче је Пјонгјанг примио предлог Кине да започне дијалог. Већ наредних дана у Северну Кореју може да стигне специјални предтавник Кине У Давеј. Његова мисија крајње је важна за нормализацију ситуације у региону, сматра директор Центра за друштвено-политичка истраживања Владимир Јевсејев.

- Кина је добар посредник. Она у ствари има озбиљне полуге утицаја на Северну Кореју. Али овај утицај није неограничен. То што је Кина испољила такву иницијативу добро је, то треба на све начине подржавати. Истовремено треба имати у виду да не значи да Северна Кореја чини све тако како хоће Кина. Зато овде треба да буде активно учешће разних фактора. Најважније је суздржавати све стране од неких провокационих дејстава. Русија би могла у томе активније да учествује. У целини за Русију је крајње пожељна стабилизација на Корејском полуострву.

Раније је министар иностраних послова РФ Сергеј Лавров изјавио да Москва активно убеђује Северну Кореју јасно да испуни резолиције СБ УН, које постављају мораторијум на сваку ракетно-нуклеарну делатност. Истовремено Русија убедљиво позива Северну Кореју да се суздржи од било којих корака који би могли да провоцирају војни конфликт у Североистичној Азији.

Константин Гарибов,