Немој да спаваш у библитотеци

21-04-2013 10:15:27 | | Глас Русије, фото: biblionight.info/ vostok.rs |


Пиџамски журеви у књижевном музеју, класични концерт у књижари, путовање кроз 19 спратова највећег руског стоваришта књига – тако се нешто може десити само једном годишње, и то само ноћу. Сверуска акција Библионоћ завршена је ујутро 20. априла, обухвативши 400 градова и села – од острва Сахалин на истоку све до града Калињинград на западу земље.

Библионоћ је одржана у Русији тек други пут, али су размери те акције пренеразили чак и најкреативније од њених организатора – више од хиљаду акција у 74 региона земље! На такву активност учесника није рачунала мања група људи, који су пре две године на Фејсбуку разматрали питање: зашто музејолози имају Ноћ у музеју, а библиотекари немају нешто слично? Директор тог пројекта Ина Прилежајева прича у интервјуу Гласу Русије:

- Све је почело да се окреће око тога нема - настала је идеја одржавања своје велике акције Библионоћи. Главно је да је акција показала могућност укључивања библиотека у савремени живот, сарадње библиотека с другим субјектима средине – позориштима, галеријама, књижарама, кафанама.

Ове је године било предложено невероватно много варијаната сарадње. Испало је да су у руским градовима популарни екстремни квестови кроз књижевна места, Московљанима се допала ексклузивна акција једне књижаре – концерт камерног оркестра Кремлин међу полицама књига. Тешко ће бити да се изабере најбољи пројекат на традиционалном за Библионоћ конкурсу Мајстор промена. Његове резултате ће жири огласити касније – прво треба да се сви испавају. Како је испричала Гласу Русије једна од учесница Библионоћи Московљанка Ирина Леснина, ноћ је могла да почне од 5 сати увече, рецимо, у Руској државној библиотеци, а заврши се у 4 сата ујутро екскурзијом у друштву припадника књижевног музеја Кућа Булгакова. Ирина се није уздала у своје снаге, зато је посетила само једну библиотеку.

- Ми смо с мужем посетили библиотеку Тургењев. У дворишту су наступали лутајући глумци, у Тургењевској гостињској соби је одржан концерт Ноћни саксофон, моји пријатељи су купили нове мобилне књиге, радила је игротека… Било је и још нешто интересантно – демонстрирали су старе неме филмови директно на фасади зграде библиотеке.

Међу најзанимљивијим је била иницијатива Руске државне библиотеке уметности. Московљанима су предложили програм Поклони ми старе фармерке: изложбу модних магазина из почетка 20. века, фантазије у моди на фармерке, а чак и мајсторски течај. Коментаришући резултате, организатор Библионоћи Александра Вахрушева је рекла Гласу Русије:

- Задатак свих програма је да се промени однос према библиотеци као досадном прашњавом месту, где издају старе књиге. Нама је било важно да би људи сагледали библиотеку из другог угла, да је вратимо на актуелну карту града, привучемо младе, који данас слабо посећују библиотеке, не разумеју зашто су оне потребне.

Између осталог, Библионоћ је и пуновредни Читалачки маратон – пројекат, који мора да открије: да ли млади у Русији читају и шта читају.