Руски јуниори успешно испробали олимпијски лед

20-04-2013 11:30:48 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


У првом мечу јуниорског првенства света у хокеју које се одвија у Сочију репрезентација Русије је победила репрезентацију САД са 4:3. Старт турнира означио је председник Владимир Путин.

Пипрема, расположење, успех или присуство високих гостију на трибинама и филм о звездама совјетског и светског хокеја је приказан дан раније... Свој стартни меч репрезентација Русије је добила од актуелних првака света, репрезентације САД, са резултатом 4:3.

До преваге у резултату довели су голови Никите Сетдикова, Павла бучњевича, Иље Иванова, Владимира Ткачева. Али и голман Игор Шестјоркин такође је морао да се упозна са паковима супарника. За младе хокејаше који сада имају мање од 18 година све тек започиње. Први порази и победе њихов су пут ка медаљама на светским првенствима. За мање од годину дана на истом том леду ће се водити борба за олимпијско злато. Такмичења се одвијају на два ледена терена Олимпијског парка – у леденој хали Бољшој и малој арени Пак. Важност ово трунира за Сочи је подвукао председник државе Владимир Путин на отварању турнира.

- Млади спортисти ће се такмичити у арени која ће за тодину дана примити спортисте Олимпијаде-2014. То ће, уверен сам, бити упечатљив догађај за љубитеље хокеја и за саме спротисте. Разуме се, руски навијачи и публика ће навијати за свој тим. Али драго нам је што можемо да поздравимо све наше госте. У Русији воле и познају хокеј. И могу да одају дужну почаст мајсторску и храбрости свих наших гостију. Срећно свима!

Церемонија отварања јуниорског првенства и први меч између репрезентације Русије и САД је протекао у главној артеи, срачунатој за 12 000 гледалаца. Први меч је окупио више од 6500 навијача. После меча Владимир Путин је разговарао са главним тренером јуниора Игорем Кравчуком и разматрао питања развоја дечијег и омладинског спорта са спознорима хокејашких тимова.

- Хвала вама и вашим момцима на игри. то је била прва званична игра на овом леду, и била је успешна. То има одређени значај за љубитеље спорта. То је срећан лед. И Вама на томе такође велико хвала. Овде ће се одвијати још много турнира.

У првенству света у хокеју међу јуниорима до 18 година учествује 10 репрезентација из Русије, Немачке, Канаде, Летоније, Словачке, САД, Финске, Чешке, Швајцарске и Шведске. Наредни меч на турниру руски хокејаши ће играти против Финске.

Олга Денисова,