Руски извоз подморница у Азију

20-04-2013 10:42:10 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


На међународном сајму LIMA 2013 у Малезији генерални директор ЦКБ „Рубин“ Игор Виљнит је говорио о томе како се реализују пројекти за извоз руских подморница у азијске земље.

Вијетнам ће већ 2013. године добити прву од 6 наручених подморница по пројекту 636. Тренутно су већ у току тестирања прве вијетнамске подморнице „Ханој“. Почетком године у Русији је почела обука њене вијетнамске посаде. Руски стручњаци истовремено раде у Вијетнаму на изградњи потребне инфраструктуре за експлоатацију подморница и за вежбе морнара-подморничара.

Не треба искључити могућност да ће се предаја подморница по пројекту 636 Вијетнаму одвијати чак и брже, изјавио је генерални директор руског конструктора подморница ЦКБ „Рубин“, Игор Виљнит. Већ је поринута и друга подморница по вијетнамској наруџбини, а у августу се очекује поринуће и треће. Могуће је да ће 2013. године Вијетнам добити две подморнице, још једну 2014. године. Свих 6 подморница треба да буде предато Вијетнаму до краја 2016. године.

Дакле, 2013. година ће постати рођендан подморничких снага вијетнамске флоте. Раније је Вијетнам покушавао да створи подморничке снаге набавивши две супер мале подморнице у Северној Кореји, али се испоставило да су севернокорејске подморнице преслабе по борбеним капацитетима.

Куповина подморница по пројекту 636 од Русије задовољава потребе Вијетнама у заштити суверенитета на мору и не представља претњу по интересе стратешког партнера Русије – КНР. Ограничене подморничке снаге не дају Вијетнаму шансу за победу над вишеструко јачом кинеском флотом, али му пружају могућност да својим снагама обезбеди чување status quo. Недостатак сопствених ефикасних војно-поморских снага би могао да подстакне Вијетнам на теснији савез с државама ван региона, као што се то догодило с Филипинима. Притом је реалан конфликт између Вијетнама и КНР крајње мало вероватан, пошто се кинеска политика према Вијетнаму базира на привлачењу Вијетнамаца за максимално велику трговачко-економску сарадњу.

Други перспективан правац извоза руских подморница у Азију представља Индија. РМ Индије се спрема да објави тендер за 6 неатомских подморница. По речима генералног директора ЦКБ „Рубин“ Русија планира да понуди Индусима подморнице по пројекту „Амур-950“. То је смањена верзија подморница „Амур-1650“, о којима се тренутно преговара с КНР. У поређењу с „Амур-1650“ оне потискују мање воде и имају мањи делокруг, док истовремено њихов састав наоружања само мало заостаје за оружјем подморница „Амур-1650“.

Специфичност подморница „Амур-950“ представљају уређаји за вертикално лансирање за 10 крилатих ракета које у случају потребе могу бити лансиране за 2 минута. У варијанти која је понуђена индијској флоти подморнице могу бити наоружане суперсоничним крилатим ракетама „Брамос“ заједничке руско-индијске производње. Учествовање Русије у пројекту „Брамос“ се сматра важном предношћу руске понуде на датом конкурсу на којем такође учествују француски произвођачи подморница. Очигледно је да су ове подморнице с релативно малим потискивањем воде намењене дејству само у Индијском океану.

Истовремено се настављају преговори о испоруци 4 веће подморнице „Амур-1650“ с Кином. Две од њих биће снабдевене новим руским енергетским уређајима, који раде без дотока атмосферског ваздуха. Захваљујући већој могућности удаљене пловидбе подморнице по пројекту „Амур-1650“ могу да делују у Тихом океану на значајној удаљености од база. У поређењу с подморницама по пројекту 636 које су раније испоручиване Кини, „Амур-1650“ се много теже примећује, што повећава његове шансе за савладавање система противподморничке одбране Јапана.

Савремене дизел-електричне подморнице представљају ефикасно и релативно јефтино оружје, које војно-поморским снагама азијских земаља у развоју омогућава да се супротставе великим флотама развијених земаља. Искуство Фокландског рата из 1982. године и касније војно-поморске обуке земаља НАТО су показали да уз вешто управљање овакве подморнице могу успешо да савладају противподморничку одбрану ударних група носача авиона.

Василиј Кашин,