Односи Москве и Брисела – двосмерно кретање

20-04-2013 09:44:12 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Москва рачуна да ће ускоро бити потписан споразум са ЕУ о укидању виза за власнике службених пасоша, изјавио је изјавио стални представник Русије у ЕУ Владимир Чижов у току парламентарних расправа у Државној дими. Осим тога, Москва и Брисел са оптимизмом гледају на склапање новог основног споразума у скоријој перспективи, истакао је дипломата у ексклузивном интервјуу за Глас Русије.

Данас постоје све основе да се сматра да ће се прича око склапања споразума о историјском партнерству који регулише односе између Русије и ЕУ ускоро приближити успешном завршетку по обе стране. Нови споразум треба да одрази значајне промене које су се десиле и у Русији и у ЕУ од доба почетка преговора 2008. године. Тако је прокоментарисао за Глас Русије основне принципе документа стални представник Русије у ЕУ Владимир Чижов.

- Постоји схватање да је пожељна активизација преговарачког процеса о склапању новог споразума. Оно је било потврђено у марту у току састанка владе Европске комисије у Москви. Наравно, морамо да узмемо у обзир нове моменте који су се појавили од када су 2008. започети преговори. За то време у животу Русије, ЕУ и у читавом свету десило се много промена. Русуја је ступила у СТО, активно тече процес евроазијске интеграције. У ЕУ је ступио на снагу Лисабонски споразум о реформи ЕУ, који је у значајној мери променио структуру и правила његовог функционисања. Да истакнем да преговарачки процес није био замрзнут, већ је све то време трајао. Наредне недеље ћу имати нови састанак са мојим колегом, генералним директором европске спољнополитичке службе са којим ћемо разматрати будуће контуре новог документа.

Историја овог питања је сложена и треба је поменути. Нови документ треба да замени Споразум о партнерству и срадњи, чије је важење истекло у децембру 2007. године. Мада, треба рећи да се није појавио правни вакуум у односима Москве и Брисела. Важење старог споразума сваке године се аутоматски продужава до потписивања новог за сада Москва и Брисел раде на решавању задатака упрошћавања узајамних посета грађана са изласком на формирање безвизног простора између Русије и ЕУ. Ускоро Русија планира да потпише са ЕУ споразум о укидању виза за лица са службеним пасошима, изјавио је Владимир Чижов. Наредни корак на укидању безвизних баријера између Москве и Брисела може да буде укидање виза за студенте, сматра шеф комитета Државне думе за међународне послове Алексеј Пушков.

- Билатерални дијалог усмерен на укидање визних баријера напредује прилично успешно. Сада је реч о укидању виза за службене пасоше, разматрају се различите варијанте преласка на безвизни режим. У току посете председника Државне думе Сергеја Наришкина Паризу, француски саговорници су предложили да се започне безвизни режим од студената. Тако је на пример било између Француске и Немачке после другог светског рата. Ако се започне са овом категоријом грађана од 17-22 гдоине, може да се пређе на даље проширење категорија лица за које важи бевизни режим.

Безвизни режима је двосмерни пут, истакао је у току парлементарних расправа заменик министра иностраних послова Русије Алексеј Мешков. корист од ликвидације визних баријера ће осетити не само 150 милиона руских грађана, већ и 450 милиона грађана ЕУ. Европске колеге би требало да се над тим замисле, додао је допломата.

Лада Коротун,