Налазите се на страници > Почетна > Спорт > „Динамо“ слави јубилеј

„Динамо“ слави јубилеј

19-04-2013 12:45:12 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Победа хокејаша московског „Динама“ у финалу Купа Гагарина над „Трактором“ из руског града Чељабинска постала је најлепши поклон свим ветеранима спортског друштва „Динамо“. Данас ово друштво слави 90 година постојања, било је формирано 18. априла 1923. године. Спортисти- динамовци су били у почетку представници комесаријата, а потом министарства унутрашњих дела. Ово је друштво постало врло брзо сверуско, а потом чак и свесовјетско, потом и међународно.

Један од најјачих хокејашких клубова СССР је био клуб „Динамо“ из балтичког града Рига. Током 90-тих овај клуб је престао да постоји, а током 2008. године се фактички поново појавио специјално како би учествовао у КХЛ –Континенталној хокејашкој лиги. У фудбалу, су кијевски, московски али и „Динамо“ из градова Тбилиси и Минск били потпуно другачији међу собом, посебно по стилу игре, али је било и сличности.

Мински „Динамо“ је био шампион Совјетског Савеза 1982.године, дошли су до четвртфинала сва три европска турнира- Купа шампиона, Купа купова, Купа УЕФА. „Динамо“ из Тбилисија два је био шампион СССР, освојили су Куп купова 1981.године. Веома су топле супомене остале о том времену код играча „Динама“ из Тбилисија и екипе СССР Тенгиза Сулаквелидзе:

- То је био велики и веома интересантни шампионат. Таквог формата, нешто слично се одржавало и у Енглеској, Италији, Немачкој. Хоћу рећи да су за мене „Динамо“ Тбилиси, „Динамо“ Кијев и „Динамо“ Москва- најлепше успомене у животу.

Постоји у историји кијевског „Динама“, без преувеличавања, херојска страница: у окупираном Кијеву 1942 године, екипа, која је била састављена од бивших играча „Динама“, победила је немачки клуб Зенит. Према писању чувеног совјетског писца, Лава Касиља, овај је меч ушао у историју као „меч смрти“. Два дана после овог меча, девет играча је било ухапшено и послато у концентрациони логор. Тројица су чудом успела да се спасу и да побегну. Остали су били стрељани заједно са другим логорашима.

Сергеј Румјанцев,