Истрага о бомбашком нападу у Бостону

19-04-2013 08:22:42 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Од бомбашког напада на бостонском маратону прошла су скоро три дана. Али, ништа није јасније – нема ни осумњичених, ни верзија о томе ко стоји иза овог злочина. Детаљније у репортажи дописника „Гласа Русије“ у Босотну.

Неколико америчких медија је, позивајући се на анонимне изворе, истовремено саопштило да је ухапшен први осумњичени. Али, су власти, већ званично, одлучно демантовале ову вест. Истина, сада је појашњено да истражни органи траже „мушкарца са белим качкетом, у светлој дуксерици и црној јакни“, који се налази на снимку камера са лица места. Он још увек није идентификован.

Ево, шта је новинарима изјавио председник бостонског градског већа Стивен Марфи:

- Једна продавница са улице Бојлстон нам је уступила снимак са своје камере, на којој се види како је осумњичени оставио торбу недалеко од место трагедије. То се поклапа са описом човека који је побегао са места злочина.

FBI је, такође, у среду сазвао специјалну прес конференцију. Агенти су изјавили да постоји „значајан прогрес“. Али, уместо сензације, они су само дали још неке информације о конструкцији бомбе која је експлодирала на финишу маратона. Према провереним информацијама, само једна бомба је била направљена од експрес лонца. Друга је била упакована у метални контејнер, који за сада није идентификован. Унутрашњост обе бомбе је била напуњена металним куглицама, ексерима, чак и иглама. Сада стручњаци покушавају да реконструишу конструкцију експлозивних направа на основу пронађених делова. Коментар бившег специјалног агента FBI Питера Ахерна:

- Нико сада неће журити са закључцима, као што се раније дешавало. Сви памтимо експлозију у Олимпик парку 1996. године. Али, сада ћемо, сигурно, радити све да би добили резултат, скупљати биометријске податке, отиске прстију, инсистирати на изнуђеним признањима.

Лекари су у среду саопштили нове информације о здравственом стању жртава трагедије. Из болнице је већ отпуштено најмање 112 од 180 рањених. Од 66 рањених, који остају у болницама, 13 је у критичном стању.

Укупно гледано, напрегнутост у америчком друштву, свакако, расте. Сви чекају одговоре. Стручњаци напомињу да је после терористичког напада у Оклахома Ситију име осумњиченог објављено у току истог дана, а после напада 11. септембра, обавештајне службе су успеле да у року од два дана пронађу доказе о умешаности Ал Каиде.

Још један повод за нервозу – учестала саопштења о евакуацији ове или оне установе због лажног упозорења о бомби. У среду су евакуисани радници Федералног суда у Бостону. Последњих дана је било неколико сличних инцидената. У Њујорку су евакуисани путници са једног терминала аеродрома Лагвардија због остављене торбе. А на бостонском аеродрому је дошло до задржавања једног лета због завежљаја који је заборавио неко од путника.

У Бостону су сада државне заставе спуштене на пола копља. Људи доносе цвеће и свеће, играчке и заставе до места трагедије, које је и даље под блокадом полиције. Неки остављају поруке рањеним и породицама погинулих. А, један од учесника маратона је поклонио своју медаљу. У четвртак ће у Бостон, на један дан, допутовати и председник САД Барак Обама, како би одао почаст жртвама.

Роман Мамонов,