Европа налик на кљусе Дон Кихота?

19-04-2013 10:29:37 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


„Европа је постала кочница за светску економију.“ Разлог за ову и сличне изјаве је постао управо објављени извештај ММФ о тенденцијама економског развоја у свету за ову годину и у ближој перспективи.

Према документу ММФ-а светска економија се тренутно налази у стању оздрављења. Истина развој, сматрају, експерти фонда, долази у разним брзинама. Најбржи темпо раста показују државе које се убрзано развијају - на првом месту Кина, а потом Индија. У другу групу, што се ове брзине тиче, спадају САД. Али, зато су Европи доделили веома песимистичне оцене.

Оливје Бланшар, главни економсита ММФ-а је изјавио : „На последње добре вести које стижу из САД, пада сенка бриге која потиче из еврозоне.“ При томе, додаје Бланшар, упоредо са већ познатим проблемима у Италији и Шпанији, економску „слабост“ показује и економија оних држава које представљају „перјаницу“ Европе- Немачке и Фрнцуске. У Немачкој, се раст у овој години предвиђа на нивоу од свега 0,6 %, а у Француској ће бити негативан.

Професор Више школе економије Иван Родионов сматра све ове критике на рачун Европе потпуно неоправданим:

- Чини ми се да је све управо обрнуто. У Европи све чине правилно и тамо је све боља ситуација. Јасно је да то у Америци изазива немир. А ММФ, уопштено говорећи, подсећа на САД. Такође је познато да се ни Сорошу не свиђа то што се дешава у Европи, јер он је на њој зарађивао, и у том смислу никада није био Европљанин. Критика на рачун Европе говори пре да се заправо она понаша правилно.

Мишљење председника немачке Бундесбанке Јенса Вајдмана:

- Говорећи о кризи у еврозони у целости, важно је поменути да се проблеми ту накупљају већ дуже време и да је све то довело до одређеног јаза међу земљама, а потом и до кризе. Преко ноћи се такви проблеми не решавају. Тако да ће нас криза још неко време пратити, док се не ухватимо у коштац са структурним разлозима њеног настанка.

Експерти су за „Глас Русије“ говорили о економским проблемима у Европи.

Олег Севергин,