Вашингтон ће одобрити превентивни удар по Ирану

18-04-2013 03:30:10 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


САД гарантују подршку Израелу у случају војног конфликта с Ираном, саопштавају медији. И није важно, да ли ће то бити одговор на агресију или превентивни удар од стране Тел Авива. Тврда реторика, према речима стручњака, може бити и покушај притиска на Иран, али и последица унутрашњополитичке ситуације у САД.

Сенат САД је усвојио резолуцију, у складу са којом ће Вашингтон пружити сваку могућу помоћ Израелу у случају војног конфликта са Ираном. Документ је стављен на разматрање у марту ове године на иницијативу шефа комитета за спољне послове, демократе Роберта Мекендеза и групе сенатора истомишљеника. Овај корак се тешко може назвати неочекиваним. Израел је стратешки савезник САД, а ирански нуклеарни програм – стара главобоља Вашингтона и Тел Авива. Председник Института за стратешке оцене Александар Коновалов сматра:

- Ово је у потпуности очекивано и јасно, јер је Иран један од најозбиљнијих противника САД. Сада је један од спољнополитичких приоритета САД да се не допусти Ирану да набави нуклеарно оружје. У САД је било јако много говора по том поводу, да би у случају, ако Иран набави нуклеарно оружје, ситуација постала још опаснија и да би се појавило више проблема, него у случају војне операције са циљем ликвидирања његове нуклеарне инфраструктуре.

Усвојена резолуција не значи да је ситуација на Блиском истоку дошла до усијања. Чак шта више, стручњаци сматрају да постоји нека алузија на смањење тензија поводом иранског проблема. Уз то, како каже политиколог и публициста Дмитриј Дробницки, ратничке ватре „јастребова“ из Сената су у потпуној равнотежи са мирољубивом реториком „голубова“ из администрације председника САД:

- Администрација Обаме од 2008. године води истрајну политику ограничавања активности Ирана које нису усаглашене са САД и светском заједницом у целини. Председник Обама, потпредседник Џо Бајден и нова лица у администрацији Обаме, су говорили да је пожељно да се ирански проблем реши дипломатским путем. Али, у Конгресу су понекада усвајају и тврђе резолуције од оних које спроводи извршна власт.

Један од аутора документа, сенатор републиканац Линдзи Грем, је подвукао да на резолуцију не треба гледати као на позивање у рат, Америка не жели конфликт, али неће ни да види Иран као нуклеарну државу. Војно решење иранског проблема би донело и озбиљне економске проблеме. Не само за регион, него и за цели свет:

- Конфликт у Ирану је крајње непожељан, макар с тачке гледишта, да је то један од најосетљивијих по економским последицама регион света. Кроз Ормуски пролаз иду стотине бродова, танкери превозе нафту у све крајеве света. Пре свега, у Азију стиже нафта из Персијског залива. Прекид ових испорука због ратних операција би одмах оставио тешке последице за светску економију.

Сличне катаклизме су сада посебно опасне, јер се светска економија већ дуже налази у кризи. Наду пружа то, што, према речима стручњака, превентивни удар Израела на Иран није циљ, а средство. До њега може доћи само у случају ако јеврејска држава буде сигурна да Иран поседује нуклеарно оружје или је на прагу његовог стварања. Али, тада ће Израел да дејствује без обзира на Вашингтон и светску заједницу. То ће бити питање живота и смрти. Израел је мала земља. Нуклеарна експлозија на његовој територији би значила националну катастрофу, а могуће, и нестанак државе.

Влад Гринкјевич,