У истрагу у Бостону укључени сви специјални ресори САД

18-04-2013 01:50:04 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Председник САД Барак Обама први пут је званично назвао експлозију у Бостону терористичким актом. У истрагу терористичког акта 15. априла, у којем је пострадало по последњим подацима око 180 особа, а три особе погинуле, укључени су најбољи оперативци, техничари и експерти три специјалне америчке агенције одједном. Специјална истражна група формирана је од агената ФИБ, Ције и Агенције националне безбедности (АНБ). То је најтајнија специјална служба САД. Она се бави радио и електронским обавешатавањем.

Укључивање агената АНБ и Ције у трагање за кривцима јасно говори о томе да Вашингтон не искључује „спољни траг“. По подацима америчких листова, тражењем могућих трагова баве се специјални представници САД на све четири стране света.

Сам Барака Обама је наредио да се спусте заставе на свим владиним установама до 20. априла. Председник је отказао званичну посету Канзасу и уместо тога 18. априла ће стићи у Бостон ради учешћа у богослужењу у знак сећања на жртве експлозије.

16. априла у току дана Обама је одржао састанак са директором ФИБ, генералним тужиоцем, својим саветником за борбу против тероирзма и унутрашњу безбедност. Одмах после тога председник је иступио са специјалним обраћањем земљи.

- То је био одвратан и кукавички акт. Узимајући у обзир то што већ знамо, ФИБ га истражује као терористички акт. Свака бомба намењена невиним људима је терористички акт. Ипак ми за сада не знамо ко је извршио овај акт и зашто, да ли је он био планиран и да ли га је извела терористичка организација, домаћа или страна, или је то био акт појединца.

Међутим у САД већ почињу да постављају питања неугодна властима: да ли је било све учињено да се осигура безбедност учесника и публике за време Бостонског маратона? Посебно у земљи која се званично налази у стању рата с тероризмом и у којој је усвојен низ нимало демократских закона о праћењу и прислушкивању телефонских разговора. Први је на таква питања 16. априла морао да одговара комесар бостонске полиције Ед Дејвис.

- Маратон је оно што називамо меким циљем. Свако може да дође рецимо у цркву и да тамо направи нешто слично. Када се у вашем граду дешава догађај таквих размера, не можете да га затворите као војну операцију. Све то треба да буде отворено за публику. то је манифестиција која не може да се одржава у полицијској држави.

Због експлозија у Бостону и првобитних алузија да су оне дело руску исламских терориста повезаних са Ал-Каидом, почиње да се појављује још једна узнемиравајућа тенденција. У САД су се поново чули позиви да се разрачуна са Арапима. Кометар канала Фокс Њуз Ерик Раш написао је у свом Твитеру да су Арапи зло. И позао да се сви убију. Фокс Њуз се самтра гласноговорником десник кругова Републиканске партије САД.

Андреј Федјашин,