Стандард енд Пурс повећао рејтинг компаније Росњефт

18-04-2013 10:58:25 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Америчка агенција Стандард енд Пурс повисила је рејтинг компаније Росњефт. Оцену кредитне способности највеће нафтне компаније Русије подигли су за један степен до ВВВ, прогноза стабилна.

Како објашњава Стандард енд Пурс, они су се одлучили да повисе рејтинг због финансијске политике руководства компаније Росњефт. Без обзира на велики обим радова везаних за спајање ТНК-БП, Росњефт паралелно успева да склопи низ повољних инвестиционих пројеката. Тако је јуче компанија потписала споразум о куповини 14% акција у италијанској фирми Сарас. Она се налази међу десет највећих претрохемијских компанија у Европи и омогућава компанији Росњефт да увећа присуство у том региону. Раније је Росњефт потврдила заинтересованост за изградњу фабрике за производњу компримованог гаса на Сахалину. У том пројекту такође учествује америчка Ексон Мобил. Између осталог главни разлог зашто је Стандард енд Пурс повећао рејтинг компаније Росњефт јесу последице посла са ТНК-БП, сматра шеф Фонда за националну енергетску безбедност Константин Симонов.

- Росњефт је напредовао по показатељима експлоатације, резерве, профита, зато што је ТНК-БП била у принципу прилично ефикасна компанија. Са добрим дивидендама, са добрим резервама, перспективним пројектима. Овде се Росњефт нада да ће показати још и одређену синергију на рачун оптимализације трошкова, интеграције пројеката у суседним регионима. Управо ови фактори су одиграли у корист компаније Росњефт и скока рејтинга ове компаније.

Росњефт је изјавио да намерава да интегрише ТНК-БП у октобру прошле године. Споразум су одмах назвали послом века због његовог обима – око 57 милијарди долара. Велики део ове суме Росњефт планира да плати коришћењем позајмљених средстава. У том контексту неки експерти су тада изразили бојазни поводом све већег дужничког оптерећења компаније. Ипак сада све више аналитичара сматра да дугови компаније Росњефт не ометају њен динамични развој. Овај став дели и предсендик Савеза нафтних и гасних индустријалаца Русије Генадиј Шмаљ.

- Росњефт, узимајући у обзир куповину ТНК-БП, избија на прво место по експлоатацији нафте. Већ ове године производња нафте у компанији ће достићи 190 милиона тона. Росњефт избија са тачке гледишта својих финансијских показатеља, са тачке гледишта обрта, на ниво водећих нафтних и гасних компанија света. Зато сматрам да овде никаквих посебних брига нити страха пред оним дуговима који постоје не треба да буде. Мада ови дугови су прилично велики и њима се треба бавити.

По оценама експерата, општи ниво дуга компаније Росњефт износи око 60 милијарди долара. Ради поређења: највећа нафтна компанија латинске економије, бразилска Петробрас, дужна је кредиторима 96 милијарди доалра. У случају компаније Росњефт, уколико жели она мое потпуно да отплати дуг за 10-15 година, што се сматра брзим.

Кирил Безверхи,