Љубавно лудило од краљице опере Суми Чо

17-04-2013 12:24:41 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Грандиозни двогодишњи циклус Краљице опере који је у Москви започео прошле године, 17. априла ће бити натављен концертом светске оперске звезде из Кореје Суми Чо. Заједно са другим краљицама – учесницама пројекта, ујуну 2014. године она ће наступити у финалном концерту на Саборном тргу у Кремљу.

У пројекту учествује 12 великих оперских дива. Отворила је параду легендарна америчка прима Џеси Норман. А ове године публика ће чути Румунку Анџелу Гергиу и Рускињу Олгу Бородину, Елину Гаранча из Летоније и Немицу Валтрауд Мајер... Све оне су већ биле у Русији, међу њима и Суми Чо. Уметница каже:

- Пре четири године мој друг Дмитриј Хворостовски први пут ме је довео у Русију. И после прве посете почела сам да га молим: Молим те, одведи ме у Русију поново. Била сам овде већ 6 или 7 пута – у Петербургу, Москви. Надам се да ће моја љубав са Русијом бити узајамна, и да ћу се још враћати овамо. Веома сам поносна што сам део пројекта Краљице опере.

Суми Чо представља у Москви програм Лудило љубави: то су четири велика фрагмента из белканто опере – све саме сцене лудила јунакиња. За 25 година певачке каријере Суми Чо се одважила да изведе тако сложен програм само 3 пута. Мада је он трагичан, каже уметница, речила сам да га изведем за руске слушаоце, зато што их обожавам. Надам се да ће московљани то оценити.

- Чак не знам како да опишем овај осећај: осећам читавом душом колио ме воли руска публика. Можда зато што певам срцем и душом. Увек сам мислила да су два важна својства за вокалног уметника, осим техничких могућности и гласа, отвореност и искреност...

Просавивши се на оперској сцени последњих година Суми Чо даје предност концертним наступима. И смешкајући се шали се: то је зато што могу да излазим на сцену у својим хаљинама. А ако ћемо озбиљно, превачица признаје да обожава сваку музику, снима за телевизију и филм, наступа на концертима „кросовер“ жанра. Између осталог, управо у том жанру она је учествовала у Русији у пројекту са истакнутим руским оперским певачем Дмитријем Хворостовским и звездом светске естраде Ларом Фабијан.

Већ одржани концерти Краљица опере задивили су публику не само вокалним мајсторством учесница. Сваки наступ је имао лепу сценографију. Продуцент пројекта Јевгениј Винтур са задовољством потврђује:

- То је стварно лепо. Нисам професионалац, једноставно љубитељ опере који покушава да учини оперски жанр световнијим. Ми много пажње поклањамо уметничкој компоненти сваког концерта: светлост, сценографија, цвеће свакој од краљица бирамо индивидуално. Ћелимо да учинимо да људима буде пријатно, како не би само слушали и видели ове краљице, него како би могли и да уживају у сценском простору, да буду део бајке.

После Москве корејска примадона Суми Чо ће наступити у на музичком фестивалу у престоници Републике Татарстан Казању.

Наталија Викторова,