Завршетак нуклеарне централе Богунице: руско учешће решиће преговори

16-04-2013 12:57:23 | | Глас Русије, фото: en.wikipedia.org/MarkBA /cc-by-sa 3.0/ v |


Словачка ће у скорије време започети преговоре са Росатомом о могућем уласку руског инвеститора у пројекат завршетка нуклеарне централе Богунице. Росатом може да купи удео чешке компаније CEZ(49% акција) у мешовитом предузеђу за изградњу новог енергетског блока, али жели да добије гаранције исплативости нуклеарне централе, на пример у виду фиксације цена електричне енергије.

Словачки удео нуклеарне енергије у укупном енергетском балансу земље износи више од 50%. Тамо раде четири енергетска блока: два на нуклеарној централи Богунице, два блока нуклеарне централе Моховце. Сви блокови су урађени по руском пројекту. Словачка добро зна колико су квалитетне руске нуклеарне технологије, тако да има смисла за руско учешће у пројекту, истиче нуклеарни физичар Булат Нигматулин:

- За нас су Богунице посебно важан пројекат, зато што тамо испоручујемо гориво. Тамо, као и у централи Моховце, налазе се реактор ВВЕР-440. То је наша сфера утицаја, комерцијално питање. У принципу, треба да се одлучимо на такве услове, зато што су то односи 60 година унапред, то је наш утицај. Овде можемо да покажемо класу и да се одлучимо на ниску рентабилност како бисмо освојили тендер.

Приликом ступања Словачке у ЕУ на централи Богунице 2006. године и 2008. године била су пуштена у рад два блока. После тога земља је почела да увози електричну енергију, пошто се појавио њен дефицит. Тако жеља да се гради нови енергетски блок делује сасвим логично. Тако да фелики извођач радова, Росатом, легитимно износи овакву понуду, то је нормалан бизнис, одговара главни инжењер лабораторије за неутронску физику Обједињеног института за нуклеарна истраживања Александар Виноградов.

- Све ће бити урађено у складу са тржишним правилима која важе у Словачкој и ЕУ. Изградња великих енергетских објеката у складу са енергетским тржиштем карике су истог ланца, истог система. Зато је сасвим логично да велики испоручиоци електричне енергије, снажне нуклеарне централе увек учествују у комерцијалној производњи електричне енергије и у стицању профита.

Како је изјавио министар за економију Словачке Томаш Малатински, руски инвеститор је хтео да добије гаранције дугорочног очувања нивоа цента електричне енергије. При томе он није прецизирао који ниво цена би био пожељан за Росатом. Тренутно у Словачкој таквог механизма зема, а претходни нуклеарни пројекти у земљи нису поткрељени довољним гаранцијама цена. Зато предстоје сложени преговори, подвлачи Булат Нигматулин:

- Фиксација цена треба да буде таква да постоји исплативост. Али о којој фиксираној цени се говори? Ако она буде за 30% већа него данас у Словачкој, хоће ли се они одлучити на то? То је питање преговора са словачком страном. При томе Словачка треба да потврди да ће куповати електричну енергију са довршене централе богунице.

Али експерти су уверени да ће консензус бити пронађен. Пошто је такав модел узајамно повољан, јер цене се утврђују унапред, а партнер ће се трудити да пласира електричну енергију и да плати. Раније Државна корпорација Росатом је успела да постигне сличне услов еу Турској, приставши на фиксацију цена за нуклеарну централу Акују.

Олег Нехај,