Руски „Гаспром“ и ВТБ банка уложили милионе евра у ФК „Црвена Звезда“

16-04-2013 11:08:47 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Славни београдски фудбалски клуб „Црвена Звезда“ већ неко време проживљава не баш тако славну судбину, с обзиром на велике финансијске проблеме у којима се клуб налази. Међутим, у последњих месец дана у Звезду су почели да се сливају милиони евра руског капитала, што је омогућило клубу да смањи дугове и крене на пут финансијског опоравка. Генерални спонзор клуба, енергетска компанија „Гаспром“ уплатила је првих 1,2 милиона евра на рачун црвено-белих, а мало раније истог месеца је ВТБ банка, једна од највећих руских банака, откупила Звездин дуг у износу од 5,5 милиона евра.

Како су поручили из „Црвене звезде“ тим поводом, ситуација ће сада бити знатно боља.
Као илустрацију тешког стања у коме се клуб налазио крајем прошле године, довољно говори закључак потпредседника „Црвене Звезде“ Небојше Човића, који је изнео податак да је клуб са Маракане у 2012. години већ унапред потрошио планирани буџет за ову сезону, с обзиром да је прошле године забележен минус од преко 11 милиона евра, а то је више од предвиђеног годишњег буџета. Такође, уочи новогодишњих празника Звезда није исплатила својим запосленима нити један динар, а играчи нису добили плате читавих седам месеци. Међутим, ствари су ипак почеле да се поправљају, јер је у марту прво ВТБ банка, у којој је руска држава већински власник, откупила Звездин дуг у износу од 5,5 милиона евра, што ће битно олакшати материјалну позицију црвено-белих, због тога што ВТБ банка неће условљавати сталне блокаде рачуна, а очекује се и да ће цео тај дуг бити враћен кроз рекламу.

А затим је, такође прошлог месеца, руски енергетски гигант „Гаспром“, који је генерални спонзор клуба са Маракане, уплатио преко милион евра на њихов рачун. Штавише, вредност уговора о спонзорству је повећана са два милиона евра, колико је износила прошле сезоне, на четири милиона, од чега је предвиђено да 3,6 милиона евра иде директно фудбалском клубу.

На тај начин, како је на конференцији за медије рекао потпредседник ФК „Црвена Звезда“, црвено-бели су успели да оквир укупног дуга смање за више од осам милиона евра, те да у великој мери зауставе даље трошкове.

Иначе, први део Гаспромовог новца у износу од 1,2 милиона евра који је уплаћен Спортском друштву „Црвена звезда“, у мањем проценту је отишао кошаркашком и ватерполо клубу, а највећи део је одмах утрошен на ублажавање тешке финансијске кризе у фудбалском клубу, где су са тим средствима плаћени дугови тренерима, исплаћене заостале плате, повезан радни стаж, а такође су и отплаћене пристигле рате банкама, електропривреди и дуговања другим клубовима.

И како је недавно рекао Звездин званичник Небојша Човић – играчима је уплаћено 150.000 евра од стране клуба, како им је било обећано, и сада више нема изговора за бруку и срамоту, нити како се изразио, за приче о глади и немаштини.

У овом тренутку, за црвено-беле је најважнија чињеница да су пословна руководства руске компаније Гаспром, као и ВТБ банке, пронашла свој интерес да се рекламирају преко спорта, и то преко најпознатијег спортског друштва у Србији, а то је управо Црвена Звезда.У том случају на добитку су сви – и Звезда која се налази у дубокој финансијској кризи, и спонзори који ће унапредити свој пословни имиџ.

А Звездиној укупној консолидацији и опоравку се вероватно највише радују њени навијачи и поштоваоци, који добро памте најбоље дане из историје тог клуба, и који се надају њеним поновним спортским успесима.

Ратко Паић,