Налазите се на страници > Почетна > Блог > Минирани бостонски маратон

Минирани бостонски маратон

16-04-2013 10:57:34 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Број пострадалих за време експлозије на финишу Бостонског маратона увећан је до 144 особе. За сада се саопштава о три погинуле особе, али власти се плаше да ће се број жртава увећати. У критичном стању у болницама Бостона налази се 17 особа. Многи су остли без ногу.

За сада бостонска експлозија није званично квалификована као терористички акт. Али после специјалног брифинга за конгрес, који су спровели представници специјалних служби, и сенатори и конгресмени отворено говоре да је то дело руку терироста. Ујутру у уторак, 16. априла, администрација треба већ званично да информише конгрес о првим резулттима истраге.

У региону експлозије било је пронађено још неколико бомби. Неутралисала их је полиција. Одељење ФБР у Бостону води истрагу, врши претресе и назива догађај ”експлозијом са сумњом терористичког акта”. Како је изјавио са своје стране репортерима представник Беле куће, када се нађе неколико експлозивних направа одједном, то изгледа као терористички акт и ми ћемо то карактерисати као терористички акт.

Председник САД Барак Обама дао је специјалну изјаву. Он је објавио да је наредио да се мобилишу сви федерални ресурси ради осигурања безбедности грађана земље. Обама је одржао саветовање са директорима ЦИА и ФБР.

- Још увек не знамо ко је то учинио и зашто. Не би требало чинити исхитрене закључке, док не буду познате све чињенице. Али нико не треба да сумња: ми ћемо све разјаснити. Утврдићемо ко је то урадио и зашто. И све одговорне друге или поједине личности ће осетити на себи сву тежину закона.

Као увек главно питање у било ком терористичком акту је ко је то могао да уради? За сада ни једна групација није преузела на себе одговорност.

Америчка обавештајна служба такође није добила информације које би могле да сведоче о припреми терористичког акта у Бостону. О томе је саопштила председник комитета за обавештајну делатност у Сенату САД Дајен Фајнстајн.

- Неки Амерички експерти за тероризам тврде да су бостонски терористички акти могли да буду дело руку локалних следбеника Ал-Каиде. Начин на који су изведени веома подсећа на Ал-Каиду. Али истовремено као циљ је одабрана јавна манифестација, а не владине установе САД. А управо оне су увек биле циљ Ал-Каиде. Све то личи на акције локалних исламских екстремиста — изјавио је за Лос Анђелес Тајмс један од представника америчких антитерористичких агенција.

У међувремену хиљадама миља од САД полиција Британије је већ објавила да ће у Лондону за време маратона следеће недеље бити озбиљно ојачане мере безбедности. Лондонски маратон такође привлачи хиљаде спортиста и стотине хиљада гледалаца. Спортско такмичење ће се одржати, без обзира на било какве претње, изјавио је извршни директор маратона Ник Бејтел.

- Лондонски маратон има детаљне планове за осигурање безбедности, разрађене заједно са полицијом. У њима су узете у обзир многе многуће ванредне ситауције, које личе на такве опасности и инциденти, као што је експлозија у Бостону. Сада ћемо наравно морати да узмемо у обзир то што се десило, да ревидирамо неке планове и мере и да унесемо у њих допуне. Чиме ћемо се наредних дана и сати бавити.

Лондонски маратон ове године ће бити одржан 21. априла. Он се редовно одржава од 1981. године. Прошле године у маратону је учествовало скоро 36 хиљада људи.

Андреј Федјашин,