У Северној Кореји опет изашло сунце

15-04-2013 06:09:39 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Данас се у Северној Кореји обележава главни државни празник – Дан Сунца. тог дана пре 101 годину у породици сиромашног школског учиетља и протестантског активисте рођен је најстарији син који је добио име Ким Џонг Су. Нама је он познатији под другим именом Ким Ил Сунг.

Оснивач севернокорејске државе која је постала једина комунистичка монархија у светској историји, Ким Ил Сунг је био необична и противречна фигура. Спорови о његовој личности ће вероватно трајати деценијама.

Ким Ил Сунга можете да не волите, али тешко је порицати да је у младости био идеалсиста који је био спреман да жртвује сопствено благостање па чак и живот како би своју земљу учинио слободном, а човечанство срећним.

Почетком 30-их година Ким Ил Сунг је завршио средњу школу. Да је желео могао је да направи добру каријеру у бизнису или државној служби. Ипак одустао је од тих каријеристичких перспектива и кренуо да ратује за слободу своје земље и срећу човечанства, ступивши у редове партизана комуниста у Манџурији. Изабрао је смртну опасност – већина оних који су решили да крену тим путем убрзо су погинули у неравноправној борби против јапанских окупатора.

Ким Ил Сунг је несумњиво био талентован и необичан човек: само такав човек је могао да прође пут од обичног партизана до врховног управитеља земље. Између осталог, још тежи задатак је био да задржи власт и затим да је учини наследном. Оба задатка Ким Ил Сунг је решио.

Може се рећи да је Ким Ил Сунгу често помагала срећа. Имао је среће што је преживео партизански рат у Манџурији. Одлука коју је 1945. године совјетска команда донела да се Ким Ил Сунг изабере на дужност руководиоца совјетске државе која се формирала у Северној Кореји такође је била срећа. Ова одлука је била прилично случајна, било је и других кандидата.

Ипак не може се све сводити на срећни случај. Како би се искористиле повољне околности, требало је поседовати и таленат, и осећај, и умеће рада са људима. Сва ова својства Ким Ил Сунг је поседовао.

Али средином 40-их година идеалиста партизан је постао диктатор. то је био вероватно почетак личне трагедије Ким Ил Сунга као човека. Да ли је он могао да је избегне?

Ким Ил Сунг је од самог почетка везивао свој живот са стаљинистичком верзијом државног социјализма. Почетком 30-их година многи су сматрали да управо тој варијанти друштвеног уређења припада будућност. Систем који је био успостављен у Северној Креји био је беспоштедан. Оне који губе у политичкој борби чекала је не оставка, већ мучење и смрт. Стаљинистички политички систем у свим земљама у којима је постојао фукционисао је по простом принципу: онај који не убије своје непријатеље неизбежно ће бити убијен од стране својих непријатеља.

Ким Ил Сунг је добро научио ту истину. У прве две деценије соје управе методично је елиминисао оне бивше руководиоце корејског ослободилачког покрета који би теоријски могли да постану његови супарници. Наредних година када је политички простор био потпуно очишћен од реалних и потенцијалних противника, Ким Ил Сунг је и даље био спреман да убије сваког у којем је видео потенцијалну претњу по своју власт.

Економски систем који је стврио Ким Ил Сунг испоставио се крајње неефикасним. Могуће је да је пред крај живота чак то почињао да сагледава. Ипак одустајање од тог система за њега није било могуће, пошто је могао да доведе у опасност не само своју власт, већ и његов живот и живот његове породице.

Животна прича Ким Ил Сунга је прича о идалисти који постаје тиранин. Прича о човеку који ради из најбољих намера, а чија делатност доводи не до оних резултата на које је рачунао.