Николас Мадуро прима честитке поводом победе на председничким изборима у Венецуели

15-04-2013 06:03:49 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


На превременим председничким изборима у Венецуели победио је Николас Мадуро. Наследник Уга Чавеса сакупио је 50,66% гласова. То је довољно да постане председник земље. Своје честитке новом председнику Венецуеле упутили су председник Русије Владимир Путин, руководство Кине и лидери латиноамеричких земаља. Кандидат опозиције Енрике Каприлес не признаје резултат избора и захтева поновно пребројавање гласова.

Дописник Гласа Русије Виктор Сухов извештава из Каракаса.

- Опозиција изјављује да они захтевају пребројавање свих гласова, буквално један за другим. То је оно што је рекао Каприлес. Пре тога не пристају да признају резултате избора. Ако се узму апсолутне цифре, испада да је Каприлес заостао за Мадуром после пребројавања 99,12 одсто листића за 234 935 гласова.

Шеф Националног изборног савета Венецуеле Висенте Диас је уверио да подржава предлог да се понови пребројавање гласова, мада је прецизирао да не доводи у сумњу резултате избора.

И чак ако до пребројавања дође, ситуација тешо да ће се променити – политичка опорука Уга Чавеса је испуњена. Како је приметила председник руског Комитета за сарадњу са земљама Латинске Америке Марина Васиљева, своју победу Мадуро дугује свом упечатљивом претходнику:

- За време председника Уга Чавеса народ Венецуеле је добио оно што никада није знао – сасвим нова социјална блага. То су бесплатно образовање и медицина, могућност запошљавања, социјалне гаранције. Зато је сасвим природно да се избор народа Венецуеле објашњава овим достигнућима земље.

Такође једна од компоненти успеха Мадура на зиборима било је неповерење већине бирача према тржишним методама државне управе, сматра главни уредник листа Латинска Америка Владимир Тавкин:

- Избори су показали да се за социјалну политику залажу и бирачи Каприлеса, који је говорио о неопходности повећања стандарда, борбе против криминала и корупције. Исто је говорио и Мадуро. Једнсотавно Каприлес је нудио друге методе. Он је предлагао да се у управљање земљом укључе људи из приватног бизниса, да се унесе у живот земље више тржишних односа. треба рећи да у Венецуели добро ради систем пребројавања гласова, он је компјутеризован и врло га је тешко провалити. Тачније тешко је фалсификовати резултате, без обзира на то с које стране се покушаји предузимају. Још један аргумент у корист тога да је Мадуро победио је мала разлика. Да су хтели да фалсификују резултате, разлику би напумпали видљивију, до већег процента.

У сваком случају Мадуров тим не треба да се опушта, сматра шеф катедре за међународну економију и односе Института за међународни бизнис и права Виктор Хејфец:

- САД би се више радовале победи представника опозиције, али Американци тредиционално не рачунају ни на једну силу. И они несумњиво имају контакте и са владајућом странком Венецуеле. Они ће бити спремни да подрже Каприлеса. Он је показао добар потенцијал.

После избора Николаса Мадура руске државне компаније могу да предахну. По мишљењу експерата, уговоре у области испорука руског наоружања и нафтне индустрије склопљене између Москве и Каракаса за време Уга Чавеса неће променити нова венецуеланска администрација.

Светлана Калмикова,