Банкарске тајне постале мање

15-04-2013 08:13:47 | | Глас Русије, фото: SXC.hu/ vostok.rs |

Луксембург ће открити банкарску тајну. Власти Великог Војводства ће олабавити режим тајне улагања. То је изјавио премијер земље Жан-Клод Јункер. Дакле, на светској карти ће постати мање за једну земљу, где се може тајно од отаџбине чувати новац.

Луксембург намерава да се прикључи општеевропском систему размене банкарских информација. Он ће прорадити у ЕУ 2015. године, те ће омогућити пореским органима сваке државе ЕУ да без препрека траже од колега информације о банкарским улозима. Луксембург је током дужег времена иступао против тог система, али се нашао у мањини. Скоро све земље ЕУ су подржале ту идеју. Вероватно су последице ситуације на Кипру натерале војводство да промени свој став.

На позадини кипарске кризе многи медији су писали о сумњивом пореклу средстава, који се налазе у офшорима. Често су за прање новца оптуживали и банке Луксембурга. Вероватно су власти Луксембурга одлучили да се отарасе назива офшор. Питање је: по какву цену? Економија земље фактички живи на рачун финансијског сегмента, којем ће бити нанета озбиљна штета, - уверен је потпредседник инвесткомпаније Покровка Финанс Алексеј Вјазовски.

- Банке ће постати неконкурентне. Страни улагачи ће повући новац, а то ће водити ефекту лавине, односно, када почиње банкарска паника. Они почињу да уводе различита ограничења – како је данас на Кипру - за узимање, за отписивање. То ће још више појачати панику, што погоршава финансијску ситуацију.

Иначе, у ЕУ још има противника идеје слободног преноса банкарских података. Министар финансија Аустрије Марија Фектер је протекле недеље обећала да ће укључити све ресурсе да би се у земљи очувала банкарска тајна. Упорство Аустријанаца експерти третирају на различите начине. Једни га повезују с евроскептицизмом, примеченим у изјавама многих чланова владајуће странке. Други сматрау да одустајање од банкарске тајне може да нашкоди месној економији, - каже шеф сегмента Института економије РАН Борис Фрумкин.

- Данас је за Аустрију можда опасније да уводи нагло слабљење у чувању банкарске тајне. Можда она жели да добије неке релативне предности на рачун тога. Међутим, мислим да се у принципу Аустрија не може да се огради од заједничких тенденција ЕУ, зато што је она део ЕУ, дакле, заједничка решења обухватају и њу.

Од 27 земаља ЕУ само Аустрија иступа против откривања банкарске тајне. Експерти сматрају да ће она, изгледа, ући у систем размене података о улагачима, али с низом услова. За сада није јасно, којих услова. Међутим, јасно је да је општа тенденција таква, што ће сваке године у Европи бити теже да се сакрије од пореских органа. Неће спасти ни Швајцарска, која се недавно сматрала најбољим местом за чување новца, - истиче председник банке Руска финансијска корпорација Андреј Нечајев.

- Швајцарска је већ давно другачија, није више она од пре 20 година, а да не говоримо, пре 50 година. После познате приче са банком UBS, која је била новчано кажњена у САД-ама, за САД су они практично потпуно скинули банкарску тајну – што се тиче грађана САД. Мислим да ће се Швајцарска и даље зближавати с општим правилима и FATF (Група разраде финансијских мера борбе против испирања новца), и ЕУ.

Иначе, током извесног времена је Швајцарска способна да задржи интересовање оних, који избегавају да плате порезе. За разлику од свих својих суседа, она није чланица ЕУ, дакле, директива о размени банкарских података њу не обухвата.