"Списак Магнитског" отежава дијалог Москве и Вашингтона

14-04-2013 07:38:22 | | Глас Русије, фото: Вести.Ru/ vostok.rs |


Министарство финансија САД је објавило списак Магнитског, који се састоји од 18 имена. На том су списку представници Русије, Украјине, Азербајџана и Узбекистана, према којима се уводе санкције у складу са актом Магнитског.

Чиновника највишег нивоа на том списку нема. Против оних, који су на том списку, а које америчке власти сматрају учесницима кршења људских права, примењују се казнене мере у виду одбијања издавања америчких виза и блокирања актива, ако се испостави да их има на територији САД. Руски одговор на списак Магнитског је објављен - изјавио је председник комитета Државне думе за међународне послове Алексеј Пушков.

Прво су конгресмени тражили да се у списак укључи 280 руских чиновника. Међутим, Бела кућа, забринута због могућности да сахрани реситовање руско-америчких односа, објавила је скраћену варијанту. Иначе, нема гаранција, да тај списак неће бити проширен - део имена су Амениканци могли да сакрију ради националних интереса, - истиче главни уредник часописа Русија у глобалној политици Фјодор Лукјанов.

- Америчка страна није јединствена. Постоји администрација, којој је списак Магнитског пресео, а која би хтела да минимизира његове последице и опсег, јер јој је потребно решавати с Русијом конкретна питања, пре свега регионалне конфликте. Међутим, постоји и конгрес, где су присутни различити интереси, а који је покретачка снага предмета Магнитског. Администрација не може да игнорише конгрес, јер сваки пут мора да бира у којој мери може да изађе усусрет конгресу, у којој, обрнуто, не сме да се супротстави да не би погоршала ситуацију. Мислим да у предмету Магнитског та љуљашка прагматичког прилаза Беле куће, с једне стране, и политизованог прилаза конгреса с друге стране, наставиће се.

Повод за акт Магнитског је постала смрт аудитора британског фонда Hermitage Capital Сергеја Магнитског 2009. године. Он је био оптужен за порески криминал, те је умро у московском иследном затвору. Његава смрт је изазвала велики друштвени одјек и постала један од разлога озбиљних промена у кривично-поправном систему Русије. Поред тога је та трагедија испала елемент велике политике. Низ америчких конгресмена на челу са сенатором Бенџамином Кардиним одлучио је да казни оне, ко је, према њиховом мишлењу, био крив за хапшење и смрт правника, као и покушавао да сакрије информације о том случају и имао од тога личну вајду.

После узалудних тврдњи руске стране да је предмет Магнитског унутрашње питање, о којем се врши детаљна истрага, Москва је упозорила Вашингтон о узвратној мери. Био је усвојен закон Диме Јаковљева, који се тако зове у знак сећања на руског дечака који је погинуо кривицом пријемних родитеља из САД. На руском црном списку су се нашли пре свега несавесни пријемни родитељи руске деце, чиновници, криви за незаконито налажење заточеника у затвору Гвантанамо и мучењу затвореника у Ираку и Авганистану.

Објављивање тих спискова угрожава односе две земље, - сматра председник фонда Политика Вјачеслав Никонов.

- Састављање таквих спискова је без преседана у руско-америчким односима. Тако нешто се није десило ни у доба хладног рата. То је Пандорина кутија, из које ће стално продирати проблеми за билатералне односе. Зато је руски одговор неизбежан. Мислим да ће наш списак по броју људи бити сличан америчком Списку Магнитског, само ће се наш списак називати, рецимо, списак Гвантанамо. Мере су апсолутно симетричне.

У понедељак у Москву стиже помоћник председника САД за националну безбеднолст Том Донилон. Он ће уручити председнику Владимиру Путину посланицу Барака Обаме поводом перспектива руско-америчке сарадње. Размена црних спискова угрожава мисију Донилона. Иначе, не би смело да се тврди да ће билатерални дијалог бити прекинут, увек има много тема за разматрање, - дипломатски је одговорио портпарол председника РФ Дмитриј Песков.