Восточни треба да постане космички научни центар

13-04-2013 02:52:39 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Развој космичког потенцијала остаје један од приоритета државне политике Русије, изјавио је у петак Владимир Путин. На Дан космонаутике председник је одржао саветовање о развоју космичке индустрије у Благовештенску. Управо овде се налази главно космичко градилиште земље, подиже се космодром Восточни. Одавде после 2020. године лансираће се космички уређаји на Месец и Марс.

Восточни, који треба да постане главна национална космичка платформа, треба да буде у потпуности изграђен до 2020. године. Ипак већ 2015. године, пуштањем у рад основних објеката, одавде ће почети да се лансирају ракетни комплекси Сојуз-2. Данас Восточни предтавља огромну јаму, две бетонске платформе, црвене агончиће за зидаре и много арматуре. Управо тако изгледа главно космичко градилиште неупућеном човеку. Како је видео ову слику Владимир Путин који је у петак стигао на Восточни у инспекцију, остало је загонетка. Сам он, стојећи поред јаме, ништа није рекао. Ипак касније, у штабу градилишта, где се вршила припрема за сеансу везе са МКС, председник је изгледао задовољно, много се осмехивао. Он је честитао посади космичке станице Дан космонаутике и интересовао се како ће сви обележавати празник. У радној атмосфери, шалио се начелник посаде Павел Виноградов.

Саветовање у Благовештенску се одвијало у мање празничној атмосфери. Мада и овде предсендик није пропустио могућност да честита свим ветеранима и радницима космичке сфере. Управо захваљујући њиховом таленту Русија већ више од пола века заузима водеће позиције у истраживању космоса. Развој овог потенцијала остаје проритет државне политике, подвукао је Путин. Да, данас по укупном обиму издвојених средстава заузимамо треће место после САД и ЕВропе. Ипак по просечном годишњем темпу увећања финансирања космичких програма ми претичемо космичке силе. Ипак данас ова грана нема стимуланс за иновациони развој, истакао је председник. И то без озбира на велике задатке.

- Дуго се приоритет код нас давао пилотираним пројектима. У разно време на њих се трошило од 40 до 50 одсто буџета космичког програма, често на штету других праваца. Као последицу имамо то да смо заостали за светским нивоом у низу области. На пример, по средствима дистанционог сондирања Земље, системима персоналне сателитске везе, регистрације и спасавања објеката који доживљавају несрећу и слично, Наравно, морамо да сачувамо све што је било урађено у пилотираној космонаутици, али треба унапредити и друге правце које сам сада поменуо.

Кључни задатак је конструисање ракета-носача и космичких мотора, чији капацитет битно премашује снагу постојећих. Међу другим приоритетима је увежавање групације космичких сателита у орбити и изградња научне станице на Месецу.

Реализација врло великих пројеката није изводљива уз постојећу структуру која се бави развојем руског космоса, изјаво је већ после саветовања потпредседник владе Дмитриј Рогозин. Управо зато председник је поверио влади да изради конкретне предлоге за њену реформу. На данашњи дан постоје три варијанте реорганизације, објаснио је поптредседник владе. Реч је или о формирању државне корпорације Роскосмос, попут Росатома, која ће се бавити не само практичним питањима, већ и научном делатношћу, или о формирању неколико холдинга, или о формирању Космопрома – корпорације по угледу на акционарско друштво која ће се бавити развојем цивилног космоса. При томе сфера војног космоса ће остати државна.

Између осталог, коментаришући питање реорганизације космичке гране, председник није искључио да може да буде реч о формирању посебног министарства. Ипак затим је секретар за штампу шефа државе Дмитриј Песков прецизирао да конкретне налоге тим поводом Путин није издавао. У целини, говорећи о реорганизацији, председник је истакао да се она не може спровести без укључивања нових кадрова.

- У космичку грану треба активније укључивати нове научне и инжињерске кадрове, пре свега, разуме се, талентовану омладину. Треба стварати услове за професионални раст, осигуравати достојну плату, социјалне услове, развијати систем научних грантова. Између осталог, Восточни треба да буде не само полигон за лансирање ракета, већ треба да буде научни центар где ће бити створени услови за комфоран боравак људи.

Руском космосу су данас потребни научници таквог нивоа као што је Циокловски, и за њихову појаву треба пружати подршку научним центрима и стварати нове. Такве као што је град који ће бити изграђен поред космодрома Восточни. Он ће бити назван управо у част великог руског научника Циокловског.

Полина Черница, Лада Коротун,