Vučić i Makron - nova era dobrih odnosa

09-04-2024 06:22:26 | | / mojenovosti.com |

Poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Parizu, u kojoj su glavne teme situacija na Kosovu i Metohiji, Evropske integracije Srbije, kao i potencijalna izgradnja nuklenarne elektrane, naišla je na izuzetno veliko interesovanje medija u regionu, kao i na društvenim mrežama - ali iz jednog potpuno drugog razloga.
Naime, Vučić je sa francuskim predsednikom Macronom razgovarao i o nabavci 12 vojnih aviona 'Rafalle', koje proizvodi francuska kompanija 'Dassault'. Radi se o jednom od najpouzdanijih i najavemenijih aviona ovog tipa, takozvane '4++' generacije. Pored same Francuske, ove avione imaju i Egipat, Katar, Indija, Grčka Indonezija, UAE, a uskoro i - Hrvatska.
Naime, nabavka aviona 'Rafalle' u Hrvatskoj bila je praćena dugotrajnom političkom kampanjom 'za i protiv', a takođe se dugo vremena spekulisalo i da Hrvatska mora da čeka odobrenje Vašingtona za ovu nabavku (takođe 12 letelica sa pratećom opremom i naoružanjem).
U slučaju Srbije, sve je išlo mnogo lakše, drugačije i - brže. Brojni analitičari, čak i oni koji su 'redovni kritičari' Vučića, slažu se da je Macronov doček za srpskog predsednika zaista bio na najvišem nivou, a pojedini analitičari ističu i da je Macron do sada veoma retko održavao 'zvanične predsedničke večere', kao što je to slučaj ovoga puta.
'Zaista, uz iskreno uvažavanje svačijeg stava, ali nekako mi se ne čini da je Vučić izolovan od Evrope, posebno ne zbog naših izbora, jer eno ga danas kod Makrona, uz najveće moguće počasti, a čini mi se i da će Francuzi privredno biti prilično zastupljeni u Srbiji. Dopuštam da grešim, ali nekako ne vidim da bilo ko na zapadu podržava suicidnu ideju pojedinaca u opoziciji da bojkotuju beogradske izbore' napisao je na svom Twitter(X) nalogu Vladimir Đukanović, član predsedništva Srpske Napredne Stranke.
I zaista, doček za Vučića u Parizu je bio na onom nivou koji su imali i američki predsednik Biden, te indijski lider Narendra Modi. Svakako da i zvanični Pariz od ovog susreta očekuje puno, i iako se Macron i Vučić nisu složili apsolutno u svemu (a ko se danas u svetskoj politici potpuno slaže), svakako da iz sadašnjeg ugla deluje da je Vučić omiljen gost u Jelisejskoj palati - verovatno i najomiljeniji kada je Balkan u pitanju.
Ivan Trajković
Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll