Što Bog sastavi, internet rastavi

29-09-2022 11:06:51 | | / mojenovosti.com |

Već mesecima se prepričava anegdota o jednoj sugrađanki čiji suprug se, nakon par pića, uspavao, a ona iskoristila priliku da otključa njegov telefon - otiskom prsta.

Većina novih telefona i smart uređaja ima neku vrstu sigurnosnog pristupa, a bolji modeli i više njih. Najčešći vid zaštite uređaja je numerička šifra ili šifra crtanjem oblika (pattern draw), tj. povezivanjem tačaka na ekranu. Ovakav vid zaštite je i najslabiji, jer jednostavno, neko može 'preko ramena' da lako prati brojeve koje kucate, ili oblik koji crtate.
Mnogo bolji je sistem otključavanja uređaja korišćenjem otiska prsta, obično na tasteru za uključivanje ili ispod samog ekrana na uređajima visoke klase. Iako je ovaj metod veoma siguran, jer ne postoje dva ista ili slična otiska prsta, on ima druge manjkavosti - telefon se otključava svakim dodirom korisnika, a postoje i 'špijunske' aplikacije koje mogu da 'snime' otisak sa ekrana ili šifru. Uređaji najviše klase - ali sve više i oni iz srednje klase - imaju opciju prepoznavanja lica, tzv. 'Face ID'. Ovaj sistem zaštite je i najnapredniji, jer se posebnim senzorima i kamerama snima lice korisnika, i gotovo ga je nemoguće 'prevariti'. Takođe, poslednjih godina hakeri sve više koriste i tzv. 'keylogger' aplikacije, koje su često sakrivene u raznim igricama ili aplikacijama za zabavu. Keylogger aplikacija, kao što joj i samo ime kaže, može da snima sve što se na telefonu otkuca, te da pošalje u obliku tekstualnog fajla na unapred definisaniu email adresu.
Ali, mnogi su i ovome doskočili. Naime, nije retkost da mnogi bračni parovi imaju zajednički nalog, pa oba partnera imaju pristup svsom sadržaju, kao i porukama na tom nalogu. Koliko je ovo dobro, procenite sami, ali je to još jedan dokaz koliko tehnologija i internet danas utiču na naše živote, kao i na našu komunikaciju sa porodicom i prijateljima.
I. T.