Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > Vila kao inspiracija

Vila kao inspiracija

26-09-2022 01:22:44 | | / mojenovosti.com |

Sve priče o vilama se baziraju na narodnom verovanju i usmenom kazivanju mnogih podneblja i zemalja, one nemaju jedinstven izvor, ali su ipak vrlo slične, odnosno, osobine vila su neverovatno slične bez obzira na geografski lokalitet, i sa istom mitološkom bazom. Pod ovim se misli na vilinsko prikazivanje, njihovu magičnost, specifičan izgled - onr su uvek veoma lepe, imaju divan stas, magičnu snagu i moći, ali i potencijalno lukavstvo. Vile su bile inspiracija i za Slađanu Nedeljković, umetnicu i književnicu.

Zašto baš vila na slici, kako si došla na tu ideju?
Kao i kod većine slika koje izrađujem i koje imaju svoje "priče", tako se na neki način nastavila i pretočila priča slike koju volim - Đurđevdanski venčić ili samo Venčić - u sliku Vile. Oni koji prate moje stvaralaštvo znaju već o čemu govorim i o kojim se pričama radi, jer su ti običaji iz nape tradicije i danas prisutni na našim prostorima. Gledanje momka kroz venčić, venčić za zdravlje od zdravca, venčić od Ivanovog cveća, i još puno datuma, praznika i lepote u njima. A onda se pojavila ideja, prvo kao skica, crtež i mnogo varijanti, pokreta i kolorističkih varijanti za sliku "Vile". Svakako da se to naslanja i nadovezuje i na moje viđenje onog lepog, dekorativnog i slikarskog, koje bih da predstavim na slici i naravno - opet na naše legende o Vili Raviojli i ostalim Vilama koje se spominju u narodnim pesmama i pričama.
Koliko su magični motivi prisutni u umetnosti?
Magija četkice, magija boja, magija motiva - mislim da "baza" umetnosti nekako "leži" baš u toj reči i da je sve(t) u umetnosti manje ili više, na razne načine - magičan! Svi mi od ranog detinjstva na razne načine, kroz priče, pesme i knjige dolazimo u neobičan svet bajki, ispunjen čudima i magijom. Ko je, kada i zašto izmislio bajke? Odakle su došli ovi fantastični likovi iz bajki? Divovi, Vile i razni predmeti koji imaju neobične moći, te fantastične životinje i ptice. Sve nabrojano, sve što nas prati u životu, predstavili su već vekovima likovni stvaraoci. Razmislite malo, i videćete da je umetnost svuda prisutna.
Ivan Trajković