Какви су услови и трошкови живота на приморју?

04-08-2022 02:12:52 | | / mojenovosti.com |

Да ли размишљате о пресељењу на приморје и нисте сигурни да ли је то најбоља одлука за вас?

Одлуку о пресељењу у другу државу није једноставно донети. Како би били сигурни да је то најпаметнији избор, неопходно је да унапред имате све информације. Једна од најважнијих стави који ће утицати на вашу одлуку су информације о условима и трошковима живота.

Уколико вас занима колико новца вам је месечно потребно за живот на приморју и колико износе појединачни трошкови, наставите са читањем овог текста.

Куповина или изнајмљивање стана - шта је боља опција?

При пресељењу на приморје, прво што треба да пронађете је место у коме ћете живети. Пред собом имате две опције - да купите некретнину или да је изнајмљујете, а ова одлука ће у великој мери утицати на месечне трошкове живота.

Како је за куповину некретнине неопходно издвојити већи новац, велики број људи се одлучује да живе као подстанари, а месечна кирија је управо највећи део месечних трошкова. Иако је изнајмљивање краткорочно повољнија опција, куповина некретнине на мору има бројне предности и дугорочно гледано је економичнији потез.

Јединствена понуда некретнина у Бару, Будви, Котору или неком другом приморском граду омогућиће да нађете некретнину која ће испунити све ваше критеријуме. Уколико немате довољно новца да купите стан, то можете учинити уз помоћ банке и уместо месечне кирије исплаћивати рату кредита.

Трошкови живота у великој мери зависиће од приморског града за који се одлучите. Док Будва и Котор важе за једне од најскупљих градова за живот у Црној Гори, уколико се одлучите за Бар или Улцињ, можете проћи знатно повољније.

Цена месечног изнајмљивања стана зависи од његове локације, места у коме се налази, као и од његове величине. Што је стан ближи обали мора и центру града то је висина ренте већа, и обрнуто, они удаљенији станови су повољнији. Цена такође зависи и од зграде у којој се налази - да ли је у питању староградња или новоградња.

Просечна цена изнајмљивања једнособног стана у Црној Гори је око 250 евра, док трособан стан може достићи и 500 евра. За оне дубоког џепа ту су и луксузни станови у новоградњи, чија месечна рента премашује 2000 евра.

Колико новца је потребно за комуналије?

Иако у цену изнајмљивана стана понекад улазе и комуналије, у већини случајева њих морате плаћати одвојено. У основне комуналије које плаћете спадају струја, грејање, вода, и изношење одпада.

Ови трошкови зависе од квадратуре стана, али су у просеку око 100 евра. Такође, уколико живите у кући, трошкови комуналија су знатно већи.

Који су трошкови хране на приморју?

Валута која се користи у Црној Гори је еуро, те ћемо све цеме намирница наводити управо у еврима. Цена намирница може варирати у зависности од места где се купује - да ли је у питању пијаца, локална продавница или неки познати ланац супермаркета.

У просеку је за храну потребно између 50 и 70 евра недељно по особи. Цена основних намирница је свуда слична те векну хлеба можете купити за 0.5 евра, литар млека за 0.8 евра, 10 јаја за 1.5 евра и килограм кромпира за 0.5 евра.

crna-gora-more

Цена хране у ресторанима зависи од ресторана који изаберете - колико је познат, коју храну нуди и на којој локацији у граду се налази. Просечна цена оброка по особи у ресторану средњег ранга је око 15 евра, док је оброк у ресторанима брзе хране и до 3 пута јефтинији. С обзиром на то да је повољно, не морате се суздржавати од хране, већ можете слободно да се опустите.

Цена транспорта на приморју

У зависности коју врсту транспорта изаберете, трошкови транспорта се могу разликовати. Уколико поседујете аутомобил, месечни издаци за гориво зависе од тога колико времена проводите возећи се њиме, а цена горива је око 1.5 евра по литру. На основу месечне пређене километраже и цене горива можете израчунати месечне трошкове транспорта.

Уколико желите да прођете повољније, можете се возити градским превозом. Цена месечне карте за градски превоз је око 30 евра, па ће вам месечни трошкови бити знатно мањи.

Када је у питању превоз такси возилима, цена зависи од удаљености локације на коју сте се запутили, као и од такси компаније коју сте изабрали. Почетна цена вожње је око 1 евро, али током летњег периода, када је Црна Гора пуна туриста, цена таксија је дупло већа него ван сезоне.

Можемо закључити да им поморство јесте јача страна.

Одлазак код лекара - колико је новца потребно?

Уколико поседујете здравствено осигурање, лечење у државним установама је потпуно бесплатно, а уколико немате, сваки преглед или медицинску услугу морате платити. У приватним клиникама преглед лекара опште праксе је између 20 и 50 евра, док код лекара специјалисте зависи од врсте прегледа.

Медитеранска клима, море, природа и гостопримство само су неки од разлога зашто се људи одлучују за пресељење у приморски део Црне Горе. Надамо се да смо вам овим текстом пружили довољно информација на основу којих ћете моћи да предвидите месечне трошкове живота и на основу њих одлучите да ли је пресељење на приморје исплативо.