Како одржавати чистоћу кафе апарата

30-06-2022 10:34:03 | | / mojenovosti.com |

Сви прави љубитељи кафе радо ће попити још једну шољицу у било које доба дана. Уколико сте те среће да имате кафе апарат у кући или у својој канцеларији, познато вам је колико могућности за припрему имате. Међутим, осим тога што је потребно да знате како се на правилан начин припрема кафа, јако је важно и правилно чистити и одржавати апарат који користите за њену припрему.

Хигијена апарата је основни предуслов да знамо колико је квалитетна кафа коју пијемо, па апарат треба чистити редовно. Дајемо вам пар савјета како да одржавате чистоћу, са посебним акцентом на кораке неопходне за очување и продужавање вијека трајања вашег уређаја. Прочитајте!

Припремите средства за чишћење

Ако свакодневно користите апарат за кафу, неопходно је да га редовно чистите и одржавате. Све дијелове апарта треба чистити што чешће, како не би дошло до непријатних мириса, загоријелих остатака или стварања каменца.

Брендови као што су, примјера ради, Bocsh или Philips kafe aparati, својим купцима нуде могућност за прављење различитих врста кафе, па код њих треба обратити нарочиту пажњу на хигијену, како се не би мијешали укуси и како би квалитет сваке шољице вашег омиљеног напитка остао на највишем нивоу.

кафе апарат

Битно је знати која средства за чишћење јесу дозвољена, јер неадекватним средствима можете оштетити уређај. Најчешће се користе специјалне таблете или течност за чишћење кафе апарата и каменца који се ствара у њему.

Таблете је најбоље користити једном мјесечно. Купујте их у паковањима од по неколико комада јер су тако јефтиније него када их купујете појединачно, па ћете уштедјети новац. Обавезно прочитајте састав, и водите рачуна да не садрже неке супстанце које могу бити штетне по здравље. Такође, читајте упутство произвођача о начину одржавања и чишћења и строго се придржавајте тих смјерница.

Како се чисте дијелови кафе апарата

Кафе апарат састављен је из разних посуда и преграда, на које је неопходно подједнако обратити пажњу током чишћења. Главни елемент уређаја јесте посуда за воду. Да бисте избјегли стварање бактерија, неопходно је свакодневно прање и мијењање воде послије сваке припреме. Углове посуде добро орибајте, како бисте били сигурни да је у потпуности чиста и спремна за употребу.

Други битан елемент јесте посуда за кафу. Да је не бисте оштетили, битно је кориштење неке меке крпе којом је могуће обрисати суд, након што истресете остатке кафе. Такође, потребно је редовно чистити и отвор кроз који пролази свјежа кафа. Уколико користите капсуле умјесто свјежих зрна кафе, обавезно празните на вријеме дио у коме се одлажу капсуле. Ако се деси да заборавите, апарат вас може сам подсјетити.

Уколико волите да у кафу додајете млијеко, сигурно знате да је оно кварљив производ. У апарату постоји и дио намијењен за складиштење млијека, који ако се редовно не одржава, може направити проблем. Цијевчице за млијеко се лако скидају, па их перите једном седмично, врућом водом, јер ћете једино тако спријечити задржавање пјене и остатака млијека који могу бити извор штетних бактерија и тако угрозити наше здравље.

кафе-апарат

Посуда за талог од кафе се обично налази поред посуде за цијеђење кафе, па је једноставно извадити је и очистити након сваке употребе апарата. Добро орибајте све углове у којима може остати прљавштина, а пребришите сухом крпом и вратите на мјесто.

Дио кроз који протиче кафа по завршетку процеса припреме се такође лако скида и пере у врућој води. Водите рачуна да добро осушите све дијелове који су били у додиру са водом, јер вода може изазвати квар на апарату.


Кућиште апарата за кафу чистите неколико пута седмично и то сухом крпом која је мекана и која неће створити огреботине приликом чишћења. Тако је ваш апарат комплетно очишћен и спреман за поновну употребу.

Прије чишћења обавезно погледајте упутство. Неки дијелови апарата се могу прати и у судомашини, што вам може уштедјети вријеме. Можете направити и план који дио апарата ћете чистити на седмичном, који на дневном, а који на мјесечном нивоу, што ће вам додатно олакшати посао.

Заштита кафе апарата од каменца

Како је већина модерних апарата за кафу опремљена филтером који пречишћава воду, проблем са каменцем није толико велики. Потребно је послије употребе апарата очистити филтер онако како је наведено у упутству произвођача.

Уколико немате уградни филтер који пречишћава воду на свом уређају, најбоље би било да кафу припремате филтрираном водом. Ако често укључујете апарат, можда бисте себи могли да приуштите бокал за пречишћавање воде. Тако бисте уштедјели новац који користите на свакодневно куповање филтриране воде, а и увијек ћете моћи да попијете чашу чисте воде.

У ових пар корака, можете лако и брзо очистити ваш кафе апарат. Оно што је кључно јесте да не будете лијењи, те да правилним одржавањем и свакодневном хигијеном продужите вијек трајања вашег апарата.