Zorana Jovanović, umetnica nove generacije

23-05-2022 03:35:58 | | / mojenovosti.com |

Zorana Jovanović je umetnica nove generacije, akademska slikarka koja kombinuje slikanje i vajarstvo sa modernim tehnologijama, internetom i društvenim mrežama. Zorana je takođe edukator i mentor u Likovnoj radionici u Vranju, gde nove naraštaje uči slikarskim i umetničkim tehnikama.

"Od malih nogu me privlači slikarstvo i uvek su me oduševljvale slike velikih umetnika. I danas takođe, veoma često uhvatim sebe kako bez daha gledam velika umetnička dela i učim kroz proučavanje istih, i tokom upisa na fakultet sam se opredelila za smer slikarstvo. Međutim, odsustvo predmeta iz vajarstva na fakultetu me je sve više vuklo da istražujem i učim o postupku i načinu nastanka skulpura i figura tokom rada u Likovnoj radionici, i polako sam zavolela to istraživanje. Proces istraživanja su takodje pratili i polaznici Likovne radionice, ali slikarstvo je ipak moja prva prava ljubav u svetu umetnosti" kaže Zorana.
"U krugovima u kojima se krećem vidim i osećam da se sve više mladih interesuje za umetnost, a i smatram da se slične energije privlače i da mi privlačimo sebi sličnog. Sa druge strane, rad sa decom istiskuje drugačiji pristup umetnosti. On se odnosi na preciznost, tačnost proporcija, boja, odnosa valera, a kroz pripremu za prijemni ispit, mi, mentori, ne radimo samo na njihovoj preciznosti u crtanju, slikanju, vajanju, nego i na otkrivanju njih samih kroz umetnost. I sa ostalim polaznicima radimo i na usavršavanju njihove kreativnosti, i otkrivanju svoje umetnosti" dodaje.
Sve veći broj umetnika kod nas, kao i širom sveta koristi brojne društvene mreže, te video servise kao što je YouTube da promovišu svoj rad, i dođu do umetničke publike sa svih kontinenata.
"Da, drušvene mreže nama umetnicima došta pomažu u predstavljanju naseg umetničkog sveta svetu. Umetnost je inspiracija, umetnost je nešto što se nalazi u nama. To nešto što pronalazimo u nama, tu emociju, taj trenutak, to osećanje želimo da pretočimo u našu umetnost. A ta naša umetnost se ogleda u našim umetničkim radovima, u istraživanju umetnosti i nas samih."
Ivan Trajković
Foto: Arhiva