Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > Iz legende na umetničku sliku

Iz legende na umetničku sliku

20-05-2022 03:45:36 | | / mojenovosti.com |

Brojni umetnici su nalazili inspiraciju u Vranjskom folkloru i melosu, koji je nastavljao da živi svoj novi život kroz njihova umetnička dela.

"Moram da kažem da me impresioniraju priče i legende iz našeg kraja i našeg Vranja. U ona mirisna, opojna letnja popodneva kada se iz Gornje čaršije razleže zvuk trubača i izaziva nostalgiju, ritam i temperament po kome je Vranje i poznato, javi se taj stvaralački poriv da se ta priča zabeleži, a meni je to najlepše četkicom i bojom dočarati kroz sliku" počinje priču slikarka i književnica Slađana Nedeljković.
"Neka slika govori. Mnogi spomenici, kuće i sokaci tako dobijaju svoju dimenziju, ostaju zapamćeni i nastavljaju da oplemenjuju nove generacije koje možda ni nisu imali prilike da ih vide.
Poseban utisak na mene je ostavila prica o Đeri, i slikam cesmu Đerenku oživljavajući taj trenutak, to vreme u kome je on živeo ovde i zavoleo lepu vranjanku, koja je dolazila po vodu na česmu blizu njegove kuce. Turčina Đeru, Đerdneleza su svi voleli jer je bio lep I naočit" dodaje Slađana
"Ali, otac lepe vranjanke čim je čuo za priče koje su počele da se šire po Vranju, ćerku je udao i Đera se skrhan tugom vratio za Tursku. Njegovi prijatelji koji su znali za tu nemoguću ljubav sagradili su česmu Đerenku jer je Đera govorio da će" ona biti njegova Đerenka". Ostala je samo česma, i želja umetnika da prenese na platno tu priču, i to vreme".
I. T.