NUNS: Vređanje novinara portala Info Vranjske ugrožava njihovu bezbednost

15-10-2020 10:38:07 | | / mojenovosti.com |

Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje najnovije vređanje novinara portala Info Vranjske od strane Gradskog odbora Srpske napredne stranke.

U saopštenju vranjskog odbora SNS-a još jednom je novinar Slavomir Kostić taregetiran i grubo vređan, nazivan „bednikom“, „šutom i ološem“, „fekalijom od čoveka“, „ljudskim talogom“...

NUNS podseća da ovo nije prvi put da se predstavnici SNS -a u Vranju obračunavaju sa novinarima Info Vranjskih , a četvrti je zabeležen napad i pritisak na njih zu ovoj godini. Ovakvo neprimereno obraćanje i vređanje novinara posledično ugrožava njihovu bezbednost i čini ih legitimnim metama daljih napada. Podsećamo da političari imaju povećanu odgovornost u javnom govoru, kao i da po članu 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima treba da imaju povećan stepen tolerancije na kritike u društvu. Ovakvim ponašanjem jasno se iskazuje nespremnost političara da usvoje evropske vrednosti i budu sumnju u njihovu istinsku opredeljnost ka Evropskoj uniji.

NUNS upozorava da je nasilja nad novinarima u ogromnom porastu, pretnje i pritisci dolaze sa svih strana, ali 30 odsto tih pritisaka, pretnji i napada dolazi upravo od nosioca državnih funkcija.

Pozivamo sve aktere da se uzdrže od od uvredljivog govora, a političare da osude ovakvo ponašanje svojih kolega. Medije pozivamo da ne prenose uvredljive sardžaje jer time krše postulate svoje profesije.

NUNS