Оптимизам душе најјаче оружјe

04-08-2020 05:26:16 | | / mojenovosti.com |

Научио сам да прихватам ствари у животу. Ако ми се дан осмехује, придружим му добро расположење. Са проблемима се суочавам и хватам у коштац, настојећи да у свему пронађем зрнце лепог. Оптимизам је здравље душе и моје најјаче оружје. И кад зидови почну да се руше, сматрам да не треба одустајати. Треба се радовати незаклоњеном видику.

Рекао је ово у интервјуу за „Моје новости“, истакнути позоришни, телевизијски и филмски глумац и продуцент Дејан Луткић.

Посебан у генерацији глумаца којој припада, у свим пројектима оставља дубок траг. У својој матичној кући Позоришту „Бошко Буха“ публици се увукао под кожу играјући у представама „Флорентински шешир“ и „Вртешка“ .
Музичко образовање и пјевачке способности потврдио је у мјузиклу „Јадници“ Театра „Мадленианум“ у Земуну.
Са Војином Ћетковићем и Небојшом Цилетом Илићем урадио је представу „Ноћ богова“ и остварио запажену улогу дворске луде. Према оптшој оцјени то је представи која је обиљежила позоришни живот у 2019. години у Републици Србској гдје је извођена више од 30 пута, иако је гостовала и у Србији и на међународној сцени.
Док чека да се позориште врати у живот и живот у позориште, Луткић снима ТВ серију „Бележница професора Мишковића“, у режији Мирослава Лекића.
МОЈЕ НОВОСТИ: Почетком јула почело је снимање ТВ серије „Бележница професора Мишковића“ у којој играте. О каквом пројекту је ријеч и како протиче снимање?
ЛУТКИЋ : „Бележница“ је бескрајно интересантан сценарио који има много мистерије у себи. То је мешавина научне фантастике и трилера, али и прича о мушко – женским односима. Сценарио су писали Коста Пешевски, Радослав Павловић и Ђорђе Милосављевић. Режију потписује Мирослав Лекић, продукцију „Кошутњак филм“. Проверена ауторска екипа која ради квалитетне ствари.
Тешко је, с обзиром на околности изазване пандемијом вируса корона, али добро нам иде. Радимо пуном паром поштујући све мере које је прописала Влада Србије. Замисао писца и редитеља је таква да је представа прилагодљива у овим условима, нема много људи у кадру. Засад смо урадили отприлике трећину посла, али верујем да ћемо успешно изгурати то до краја. На радост свих нас.
Како комуницирате са ликом Мирослава којег играте?
ЛУТКИЋ : За мене је изазов тај лик, а за гледаоце ће бити изненађење, јер нису навикли да ме гледају у таквим улогама. У сваком случају Мирослав је неко ко је на важном задатку од почетка приче. То је човек који има веома бурну и ангажовану прошлост, али и и још један задатак што ће се открити касније.
Прича као целина заслужује да се погледа и сигуран сам да ће заинтересовати гледаоце и држати им пажњу до краја.
МОЈЕ НОВОСТИ: „Ноћ богова“ је представа која је много играна и у Србији, Републици Србској као и у свијету, већ годинама пуни дворане и изазива одушевљење многобројне публике. Шта је по Вашем мишљењу највећа вриједност ове представе?
ЛУТКИЋ: Вредност представе је што смо Војин Ћетковић, Небојша Циле Илић и ја пријатељи, а пријатељство је инвестиција у коју и те како вреди улагати. Као колеге уважавамо један другог, исти смо сензибилитет. Волимо да радимо заједно, радујемо се сваком извођењу представе „Ноћ богова“. После аплауза и спуштања завесе, сваки пут разговарамо, анализирамо шта смо урадили, стално покушавамо да је подигнемо на виши ниво. Ми живимо ту представу и уживамо у сваком тренутку пре и после ње.
МОЈЕ НОВОСТИ: Серија „Швиндлери“ чији сте продуцент и глумац премашила је сва очекивања и постигла изузетну гледаност. Да ли ће бити и друга сезона „Швиндлера“ и кад је можемо очекивати?
ЛУТКИЋ: Планирано је снимање друге сезоне. Сценарио је већ завршен. Писао га је Адам Ранђеловић, млад, изузетно талентован аутор. Обострана је радост, његова што му је први пројекат једна озбиљна ТВ серија која има добру репутацију и изузетну гледаност, а моја што је добио шансу да испољи своју креативност. Сценарио је од почетка до краја испратио Ђорђе Милосављевић који је писао текст за прву сезону „Швиндлера“ и са којим већ дуго негујем добру сарадњу и поверење.
Планирано је да почнемо да снимамо већ средином августа, али опет због познатих околности то ћемо морати да одгодимо. Не зависи од нас, па не могу да кажем тачно кад ћемо почети, али се надам за месец и по.
Верујем да ће нас Господ подржати у здрављу и да ћемо се поново окупити око „Швиндлера“. Гледаоци ће сигурно бити задовољни, као и првом сезоном. Усудио бих се да кажем ћемо отићи и корак даље.
МОЈЕ НОВОСТИ: Пажњу гледалаца РТРС-а привукла је ТВ серија „Јунаци нашег доба“ у којој играте, чини се, најинтелектуалнијег лика. У медијима се могло прочитати да је Синиша Павић писао за Вас улогу Петрусијана. Да ли Вам то импонује?
ЛУТКИЋ: Наравно. Синиша Павић је највећи хитмејкер, не само код нас него и у региону. Његове серије сви гледају и памте. Огромна ми је част и привилегија што је писао улогу за мене и драго ми је да сам оправдао његова очекивања.
Разговарали смо и о наставку. Питао ме је да ли хоћу да му обећам да ћу да играм и у другој сезони. На то сам му одговорио питањем у шали да ли ће да ми обећа да ће и даље писати за мене. Наравно, одговорио је. Задовољство је и са моје и са његове стране.
МОЈЕ НОВОСТИ: Кажете да сте оптимиста. Како задржати оптимизам и у „вуненим“ временима?
ЛУТКИЋ: Не треба заборавити речи владике Николаја „Ми чекамо Христа, а не неко боље време. Човек је створен да ради и да се бори. Треба да се учимо прилагођавању ситуацији, да радимо на себи, да конструктивно проводимо време и фокусирамо се на оно што нас испуњава и оплемењује. А има толико тога што даје животу прави смисао. И кад доживимо разочарења то нас не сме навести да газимо истинске вредности које нам живот пружа.