Француска донела први закон против бацања хране

26-12-2019 04:42:39 | | / mojenovosti.com |

У Француској је ове године ступио на снагу закон који налаже супермаркетима, великим дистрибутерима хране, као и произвођачима да не смеју да бацају јестиву храну.
Овај закон је изгласан још 2016 године, али је у пуну примену ушао тек ове. Француска је тако постала прва земља која је и законски решила питање бацања хране. Већина хране која се не прода или је близу истека рока се донира хуманитарним организацијама или јавним кухињама. Треба напоменути и да су строги закони ЕУ о безбедности хране често у сукобу са локалним правилима, те се велика количина хране повуче из продаје - иако је савршено исправна и јестива. Уз све то, у игру улазе и калкулације велетрговаца, који често због маржи и екстра профита многе производе држе у магацинима или раније повлаче из продаје. И Француски пекари не смеју да бацају хлеб и пецива, те су пекаре биле принуђене да праве нове рецепте који садрже и део старог хлеба.
У Француској се годишње баци 7.1 милион тона хране, од чега 67% чине супермаркети, 15% потрошачи и 11% ресторани. Бацање хране је огроман проблем широм света, а Програм за храну УН процењује да се у свету годишње баци или пропадне чак 1.2 милијарди тона хране.
Иван Трајковић