Желите да зарадите од блога? Ово су најбољи начини!

08-12-2019 09:00:46 | | / mojenovosti.com |

Размишљате о томе како да покренете свој блог или већ имате добар блог – а не знате како да од писања зарадите? У мору блогера и писаца за Интернет, као и све већег броја сајтова, блогова, па и друштвених мрежа, морате бити оригинални да бисте били примећени.

Ипак, ваша оригиналност и кративност неће бити довољна. Уколико желите да зарађујете, ово су кораци које треба да предузмете.

Остваривање и анализа саобраћаја на вашем wеб сајту

Пишете изузетне приче и имате свој мали круг пратилаца који се споро шири или се не шири уопште? Да бисте зарадили од блога, јако је важно да ваш сајт има што више посетилаца и потенцијалних купаца. Сјајне приче или корисни савети које људи не могу да пронађу у wеб претраживачу, нажалост не пружају много могућности за зараду. Колико год да сте добри у томе што пишете и стварате, то не вреди уколико сте невидљиви на Интернету. Због тога овде важи правило: што више, то боље.

Користан и бесплатан алат који вам може помоћи да пратите и анализирате саобраћај на вашој интернет страници јесте Google Analytics. Захваљујући овом алату можете открити колико се читаоци задржавају на вашем блогу, на којим страницама и чланцима највише, колико прегледа страница имате укупно, као и изузетно вредан податак о кључним речима које су вашу публику довеле до вас.

SEO – оптимизација сајта као дигитална чаролија

Иако се многи почетници уплаше од ова три слова – SEO или search engine optimization, ово је заправо изузетно корисна и неопходна техника уколико желите зараду од блога. Оптимизација је процес којим се садржај на вашем сајту прилагођава и постаје бољи, а све са циљем да буде видљивији у претраживачу.



SEO је начин да ваш wеб сајт доспе на прву страну Гугла и остане ту. Како се то постиже? Истраживањем! Које су то кључне речи у вашој ниши које људи највише претражују? Једном кад откријете које кључне речи доводе велики број посетилаца, лако је да се посветите писању квалитетног садржаја који ће доћи до ваше циљне групе. Што нас доводи управо до следећег корака.

Креирање квалитетног и оригиналног садржаја је важно!

Уколико желите да имате интересантну страницу која нуди велики број корисних савета или решења за проблем ваше публике, морате је направити таквом. Писање оригиналног и квалитетног садржаја вратиће вам се вишеструко. Понудите најбоље решење за неки проблем или једноставно будите оаза забаве и опуштања за своје посетиоце, те ће вам се они увек враћати.

Како се онда зарађује од блога?

Добра, сео оптимизована wеб страница која свакодневно нуди квалитетан и оригиналан садржај може бити извор зараде на неколико начина. Ако имате своје производе, увек можете направити wеб продавницу на сајту. Међутим, уколико то није случај, увек добар начин да зарадите јесу рекламе. Представљамо вам 5 тренутно најефикаснијих начина за зараду од блога.

#1 Нативно оглашавање

Јесте ли већ чули за нативно оглашавање? Ово је једна од последњих иновативних техника у свету дигиталног маркетинга и уједно један од најрелевантнијих, и сасвим извесно најприроднијих начина да се оглашавате или да се неко други оглашава на вашем блогу.

О чему се заправо ради? Колико пута вам се догодило да читате занимљив и користан текст, а онда на његовом дну видели препоруку за нове, релевантне садржаје који се тичу исте теме и могућег решења вашег проблема? Што више кликова – то је већа шанса за зараду. Још једна велика предност је што поред многобројних страних мрежа за нативно оглашавање, и код нас постоје квалитетне нативне платформе.

#2 Продаја огласног простора

Рекламе, рекламе, рекламе! Пронађите оглашиваче који желе да се рекламирају на вашем блогу, односно да плате да њихова реклама стоји на истанутом месту на вашем сајту. Истражите конкуренцију – ко се оглашава на њиховој интернет страници? Контактирајте ове оглашиваче и понудите им рекламу на вашем сајту. Будите упорни, те је сасвим извесно да ћете негде остварити успешну сарадњу.

#3 Продајте своје производе у wеб продавници

Добар начин да зарадите јесте да продајете сопствене производе у својој wеб продавници. Online shop је данас лако уградити као посебну страницу на сајту, а уједно је то и леп и прегледан начин да понудите оно што правите. Можда је то неки канцеларијски прибор, оригиналне шоље за кафу за логом вашег блога или ваша књига, зашто да не?

Wеб продавци се најчешће одлучују за Shopify, као и WordPress + Woocommerce додатак, јер су то најједноставнији начини да се постави продавница на сајт. За добре познаваоце платформе WordPress, на пример, неће представљати велики проблем да сам поставе Woocommerce додатак и започну продају.

#4 Аffiliate маркетинг

Популаран и не тако захтеван начин да ефикасно зарадите на свом блогу јесте аffiliate маркетинг. Да бисте зарађивали на овај начин потребно је само да отворите свој налог са affiliate програмима, потражите производе за које мислите да би били корисни вашој публици, те да би их купили захваљујући вашој промоцији на сајту или е-мејлу, и то је то.



На који начин ви ту зарађујете? Једноставно је. Сваки пут кад неко од ваших читалаца користи ваше affiliate линкове да преко њих оде до wеб сајта за куповину неког производа, ви добијате проценат односно провизију за сваки поризвод продат овим путем. Притом, ни у једном тренутку не морате да размишљате о фактурама, обрадама поруџбине, као ни достави производа. Ваше је само да поставите банер са affiliate линком на свој сајт.

#5 Google AdSense

Поуздан, популаран и проверен начин да зарадите од свог блога јесте преко Гугл огласа. Све што треба да урадите јесте да отворите налог на Google AdSense и тако омогућите рекламе на свом сајту. Гугл има у својој бази на милионе оглашивача, који плаћају по клику не би ли били међу видљивијим приликом претраживања. Сваки пут кад неко кликне на банер огласа на вашем сајту, Google AdSense вам плаћа провизију.

Гугл анализира ваш садржај и прилагођава огласе тако да се на сајту нађу и нуде управо они производи и услуге које би могли интересовати вашу циљну публику.

Домаће мреже за нативно оглашавање

Осим Гугла, овакву зараду нуде и домаће мреже за нативно оглашавање. Уколико сте поборник природног, ненаметљивог и пре свега ефикасног маркетинга, ово је права ствар за вас. Поменули смо домаћу мрежу Нативе медиа, која нуди одличне услове за издаваче, а уз то захваљујући детаљној анализи вашег садржаја и сајта гарантује постављање искључиво релевантних огласа на вашим страницама. Један од разлога да се одлучите за ову мрежу јесте и добра провизија. О свим информацијама и условима које нуди Нативе Медиа, истражите на веб адреси nativemedia.rs.