Ловац за дронове

06-12-2019 09:16:09 | | / mojenovosti.com |

Дронови се данас користе у војсци, индустрији и пољопривреди, а чак постоје и спортске трке дронова. Овакве могућности отварају и питање злоупотребе дронова. Ове мале летелице постају све јефтиније и са све више опција за самостално летење и управљање. Многе земље су ограничиле законом где све можете управљати дроном, као и висину њиховог лета, а многе области у градовима су забрањене за дронове.

Kомпанија Фортем Тецхнологиес нуди Дроне Хунтер, дрон који има аутономне роботичке могућности. Летелица поседује Труе Виеw радарски систем те може у току лета да региструје нежељене летелице. Дроне Хунтер користи и вештачку интелигенцију те може самостално да "лови" друге летелице, а може и да користи мрежу за хватање. Такође, и пилот на земљи може мануелно да усмери Дроне Хунтер према летелици-уљезу.

Убрзано се развијају и друге анти-дрон технологије, као што је РФ-ометање сигнала за контролу над дроном, као и Гео фенцинг, који путем ГПС пријемника онемогућава да дронови лете изнад одређене локације.

Иван Трајковић