Fotografija: povratak na film

18-11-2019 09:34:51 | | / mojenovosti.com |

Svakog dana napravimo na desetine fotografija i video snimaka mobilnim telefonom, možemo da koristimo razne aplikacije i filtere, kao i da uživo prenosimo događaje na društvenim mrežama. Zato pomalo čudi vest da su najprodavaniji foto aparati u svetskim online prodavnicama - aparati sa filmom!

I to ne sa bilo kojim filmom - instant fotografija je doživela pravu renesansu. Foto aparati sa ugrađenim razvijanjem filma, kod nas nekada poznati pod imenom Polaroid fotografija, bili su izuzetno popularni u 70im i 80tim godinama prošlog veka. Nije bilo proizvođača koji nije imao bar nekoliko instant modela. Pojavom digitalnih aparata i video kamera, instant fotografija je otišla u zaborav.

Kompanija FujiFilm poslednjih godina beleži odličnu prodaju svojih Instax modela, a tu su i kompanije Kodak i ponovno pokrenuta kompanija Polaroid. Treba reći i da su ovi moderni (digitalni) instant aparati daleko napredniji, pa imaju i ekrane za odabir fotografija, a neki modeli poseduju i memorijske kartice ili bežično povezivanje kako bi vaše instant fotografije prebacili na računar ili mobilni uređaj. I same instant fotografije su naprednije, otporne su na sunce i vodu, i imaju daleko bolji raspon boja nego njihovi analogni prethodnici.

Posedovati stvarnu, fizičku fotografiju u doba društvenih mreža postaje i stvar prestiža, a činjenica da imate deset ili petnaest fotografija u aparatu vas tera da više razmislite o fotografiji, pa vas i čini boljim fotografom.

Ivan Trajković