ПАЛМА : СРБИЈА НЕМА ВЕЋЕГ ПРИЈАТЕЉА ОД РУМУНИЈЕ

11-09-2019 09:47:53 | | / mojenovosti.com |

Другог дана посете Румунији Драгана Марковића Палму и делегацију коју предводи примила је председница Владе Румуније Виорика Данчила.

Данчила је на почетку истакла јако добру сарадњу између Србије и Румуније, нарочито истичући сарадњу у оквиру квадртитерале Грчка, Румунија, Србија и Бугарска.
"Желимо још више да продубимо нашу сарадњу а ваша посета Румунији ће сигурно дати допринос још бољим односима наше две државе" рекла је премијерка Румуније госпођа Виорика Данчила.
Драган Марковић Палма се на почетку захвалио председници Владе Румуније на доброј сарадњи. "Веже нас историја, Србија и Румунија никада нису имали сукобе и никада нису ратовали, веже нас православље, јер 90% процената становника Румуније су православци, веже нас Дунав, Ђердап и чињеница да нисте признали независност Косова" истакао је Марковић.
"Румунија и Србија имају добру сарадњу. Робна размена између наших држава износи око 1,6 милијарди евра и свакако да има доста простора да се повећа робна размена" рекао је председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма.
"Србија има никада већу међународну популарност захваљујући председнику Александру Вучићу и министру иностраних послова Ивици Дачићу. Србија очекује од Румуније да настави да подржава Србију на европском путу. Највећи проблем јесу таксе од 100% које је увела Косовска администрација. Тиме се директно крши ЦЕФТА споразум чији сте и ви потписник, крши се резолуција 1244 УН која је и сада на снази и не поштује се Брисрлски споразум чији је гарант и ЕУ. Сигуран сам да ћете ви наставити да подржавате Србију и да Србија нема већег пријатеља и бољег комшију од Румуније " закључио је Марковић.
" Хвала Вам на лепим речима и вашој искрености. Увек ћу подржавати Србију " рекла је на крају састанка председница Владе Румуније Виорика Данчила.
Током дводневне посете Румунији Драган Марковић Палма се поред председнице Владе Румуније састао и са 3 министра у Влади ове државе, са министром за бизнис, трговину и инвестиције господином Стефаном Раду Опреом, са министром за омладину и спорт Константином Богданом Матеијем, са министром за регионални развој и јавну администрацију Данијелом Сучиом, са заменицом председника Дома посланика Кармен Михалческу , са члановима парламентарне групе Румунско - србског пријатељства, члановима јеврејске заједнице у Румунији, тако да можемо закључити да је посета делегације коју је предводио Марковић изузетно садржајна и успешна.