Налазите се на страници > Почетна > Вијести > Свијет > Amazon gori, Evropa se češlja

Amazon gori, Evropa se češlja

30-08-2019 08:57:21 | | / mojenovosti.com |




Požari širom Južne Amerike, Brazila i Amazonije, ali i u Sibiru, Španiji i Grčkoj utiču na celu planetu. Iako je lako ovde u Srbiji reći - ma to je preko pola sveta, šta nas se to tiče, istina je potpuno drugačija.

Evropski (a i svetski) dežurni dušebrižnici, glumci, muzičari pa čak i poznate Holivudske starlete su odmah ustali u odbranu prirode - "Spasite Amazon!". A činjenica je da zapravo taj Amazon spasava sve nas. Amazonske šume pokrivaju 5.5 miliona kvadratnih kilometara u čak 9 zemalja Južne Amerike. Amazon upija više od 30 odsto svetskog ugljen dioksida, a smatra se da je petina kiseonika koji svi udišemo iz ovih šuma.

Dugogodišnja nelegalna seča drveta i spaljivanje zarad kreiranja obradivog zemljišta konačno su uzeli svoj danak. Ni novopečeni predsednik Brazila Bolsonaro nije u svojoj izbornoj kampanji krio da želi da dobar deo Amazona pretvori u farme, na kojima bi se gajila soja i kukuruz. Nije ni tajna da Brazil ima velikih problema sa siromaštvom, i to u velikim urbanim područjima, a neki od gradova su među najopasnijim na svetu. I Američki predsednik Donald Tramp je odmah podržao svog Brazilskog kolegu, napadom na aktiviste za zaštitu životne sredine i opovrgavanjem da globalno zagrevanje uopšte postoji.

I tako, umesto da fokus bude na zaštititi prirode - on je otišao na zaštitu - prvih dama! Naime, Bolsonaro je glatko odbio ponuđenih 20 miliona dolara pomoći od Francuskog predsednika Makrona i grupe G7, i usput prokomentarisao izbor životne saputnice predsednika Makrona...

Nema sumnje da će u veoma bliskoj budućnosti interesi multinacionalnih kompanija, banaka, ali i država pritisnutih krizama i protestima još više ugroziti prirodu, a samim tim i sve nas. Nema ni sumnje i da ćemo "voleti zimu, i rado je se sećati. "

Ivan Trajković