Tinejdžeri sve manje koriste Fejsbuk

08-08-2019 11:01:57 | | / mojenovosti.com |


Na Internetu postoji pregršt društvenih mreža, od kojih su neke globalne - Fejsbuk, Twitter i Instagram, neke lokalne u pojedinim zemljama - Weibo ili VKontakt, a neke specijalizovane za određene sadržaje, kao npr. Tinder, 500px ili Flickr.
Ipak, tinejdžeri i mladi do 25 godina sve manje koriste Fejsbuk. Prema istraživanju "Pew" -a, Fejsbuk beleži pad od čak 11% u odnosu na 2018 godinu po broju novih korisnika u ovom uzrastu. Istovremeno, Fejsbuk je dodao čak 130 miliona novih korisnika u zemljama u razvoju.
Kako se kaže u "Pew" istraživanju, mlađi korisnici više vremena provode na "vizuelnim" mrežama Instagram i Snapchat, a sve više društvene mreže koriste za komunikaciju, a manje za objavljivanje sadržaja. Padu popularnosti Fejsbuka je doprinela i njegova prevelika popularnost, pa na ovoj mreži naloge imaju i čitave porodice, što više nije "kul".
Zanimljivo je i da je nova društvena mreža koja integriše muziku i video TikTok za samo dve godine stigla do 500 miliona korisnika, i izuzetno je popularna kod tinejdžera u Evropi i SAD. Ovo su (naravno) iskoristile velike muzičke kuće, te se dosta pesama danas snima samo za TikTok aplikaciju, a neke pesme sa ove mreže postaju i globalni hitovi.
Ivan Trajković