U Nišu se gradi Naučno-tehnološki park

27-06-2019 01:15:47 | | / mojenovosti.com |


Srbija ima veliki broj talentovanih mladih ljudi, kao i veliki broj mladih naučnika. Oblasti kao što su IT, matematika, hemija i fizika zanimljive su mnogim mladim stručnjacima, a iz godine u godinu svedoci smo i njihovih uspeha na najvećim svetskim takmičenjima, o čemu govori i veliki broj osvojenih medalja.

Da je država prepoznala ovaj potencijal govori i formiranje posebne Vladine kancelarije za informacione tehnologije, izgradnja IT parka u Beogradu, kao i otvaranje nekoliko referentnih laboratorija. Takođe, i u Nišu se gradi veliki Naučno - tehnološki park.
Prilikom jučerašnje rasprave u Srpskom parlamentu u vezi predloga novog Zakona o nauci i istraživanjima, narodna poslanica Jelena Žarić Kovačević napomenula je " da je ove godine u Srbiji formiran Fond za nauku, a takođe je raspisan i prvi javni poziv za finansiranje projekata mladih istraživača u ranoj fazi njihove karijere. Ovaj program je namenjen istraživačima iz svih oblasti nauke, i ima za cilj da animira mlade doktore nauka da oforme timove i da rukovode projektima. Program je vredan čak šest miliona evra, a konkurs za sve mlade naučnike je otvoren do drugog septembra."
Jelena Žarić Kovačević je takođe navela i da "kao primer dobre prakse u oblasti nauke ističem izgradnju naučno-tehnološkog parka u Nišu, uz podršku Resornog ministarstva i Vlade Srbije"
Grad Niš je do sada preduzeo niz aktivnosti u realizaciji ovog projekta. Projekat se odvija u nekoliko faza, a prva faza projekta je završena izgradnjom i opremanjem studentskog centra Elektronskog fakulteta u Nišu, dok druga faza podrazumeva izgradnju višenamenske lamele koja će biti praktična podrška studentskom i nastavničkom preduzetništvu.
Treća faza obuhvata izgradnju zgrade samog naučno-tehnološkog parka,a završetak radova se očekuje u toku sledeće godine.
M.N.