Hakeri napadaju - i antivirus kompanije!

12-05-2019 08:13:39 | | / mojenovosti.com |

Bezbednost na internetu i zaštita podataka je postala jedna je najvećih problema pojedinaca, kompanija pa čak i država. Nije tajna ni da mnoge države imaju prave "vojske" hakera, kako za napade na protivnike, tako i za odbranu sopstvenih infirmacionih mreža. Šteta od hakerskih napada širom sveta se meri u milijardama dolara godišnje.
Bezbednosna kompanija AdvIntel saopštila je da se na "računarskom crnom tržištu" nude interna dokumenta i računarski kodovi ukradeni iz tri najveće antivirus komoanije.
Iza ovog hakerslog napada stoji grupa "Fxsmsp" koja je vrlo aktivna u hakerskoj zajednici, a često ima objave na ruskom, ali i engleskom jeziku. Ova grupa traži "skromnih" 250,000 dolara za ukradeni softver.
AdvIntel takođe navodi da je ova hakerska grupa razvila i mrežu bot-računara i servera, koji mogu automatski i nezavisno da ukradu onlajn identitete korisnika, privatne fajlove - slike i video, kao i bankovne naloge i račune.
AdvIntel nije saopštila o koje tri antivirusne kompanije se radi, ali i sama činjenica da i najzaštićenije firme nisu dovoljno sigurne, ostavlja sumnju - šta onda da rade obični korosnici interneta?
Ivan Trajković