Pada Vlada zbog Huaweija?

02-05-2019 05:54:45 | | / mojenovosti.com |

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej smenila je juče ministra odbrane Terija Vilijamsona jer je Savet za nacionalnu bezbednost odobrio operaterima da koriste Huawei opremu i uređaje prilikom izgradnje 5G mreža.



Kineski IT i telekomunikacioni gigant Huawei je u središtu mnogih globalnih skandala- ali ne njihovom voljom.

Sve je počelo hapšenjem finansijske direktorke Huaweija u Kanadi, pretnjama Predsednika SAD Donalda Trampa Kini i zabrani korišćenja Huawei opreme u SAD.
Sada se slični skandali ređaju i u Evropi - premijerka Velike Britanije Tereza Mej smenila je juče ministra odbrane Terija Vilijamsona jer je Savet za nacionalnu bezbednost odobrio operaterima da koriste Huawei opremu i uređaje prilikom izgradnje 5G mreža. Inače, SAD vrše pritisak na svoje saveznike u svetu, kao i zemlje EU da ne koriste Huawei proizvode u svojim mobilnim i telekomunikacionim mrežama.
Blumberg navodi i da je operater Vodafon Italija 2009 godine pronašao "sumnjiv softver" instaliran na mrežnim ruterima i baznim stanicama iz Huaweija, a takođe se još 2011 sumnjalo da Huawei kućni internet ruteri tajno komuniciraju sa IP adresana u Kini i širom Azije.
Ivan Trajković
Foto : Twitter