Mobilni gigant na sudu protiv SAD

10-03-2019 08:30:15 | | / mojenovosti.com |

Vlasti SAD, kao i obaveštajna zajednica već dugo vremena sumnjiče kompanije Huawei i ZTE da rade u saradnji sa Vladom NR Kine.
Nakon hapšenja finansijske direktorke Huaweija u Kanadi, kojoj i preti izručenje SADu, kao i rezolucije Kongresa o ograničenju, pa i zabrani proizvoda ove kompanije koji se koriste u izgradnji 5G mreža, sama kompanija je rešila da uzvrati.
Početkom nedelje je na konferenciji za novinare u kineskom gradu Šenzenu predsednik Huaweija optužio američke obaveštajne službe da su ukrale na hiljade mejlova iz kompanije, kao i da su špijunirale direktore kompanije na velikim tehnološkim sajmovima. Zbog toga je Huawei podneo nekoliko tužbi kako međunarodnim sudovima, tako i sudovima u SAD, navodeći nemogućnost poslovanja i nefer konkurenciju.
Inače, vlasti SAD, kao i obaveštajna zajednica već dugo vremena sumnjiče kompanije Huawei i ZTE da rade u saradnji sa Vladom NR Kine, te da se njihovi uređaji i oprema za mobilne operatore i bazne stanice može koristiti za špijunažu, pa čak i kao neka vrsta "informacionog oružja".
Ivan Trajković
Foto :YouTube /printskrin