Налазите се на страници > Почетна > Колумне > IT (ni)je za svakoga

IT (ni)je za svakoga

12-02-2019 01:18:40 | | / mojenovosti.com |


Vest da je izvoz srpske IT industrije u 2018 godini po prvi premašila milijardu eura, naišla je na dosta pažnje u stručnim krugovima, kako u zemlji, tako i širom regiona, pa i u evropskim tehnološkim medijima.
Srbija je broj jedan u svetu i kada je broj frilensera (slobodnih IT stručnjaka) u pitanju. Kompanije kao što je Nordeus, koja je po svojim igrama poznata širom sveta, ili takođe svetski poznati Comtrade, koji je i partner jednog CERNa, primer su da iz Srbije može da u svet ode ne samo dobar softver i znanje, već i ti proizvodi mogu biti pravi cutting edge - narodski : vrhunski - kada je IT u pitanju.
Ono što je za kritiku je način na koji se IT promoviše u Srbiji - " to je budućnost, lako je to, skoro svako to može da radi...". IT ekspert ne može da se bude sa kursom od 6 meseci a ni od godinu dana. Postoji ogroman broj IT eksperata koji ni nemaju fakultet.
Ono što je kod ITa bitno, a našem prosečnom građaninu nije baš blisko, je stalno učenje i usavršavanje. Bukvalno na dnevnkm nivou treba pratiti nove softvere, tehnike programiranja, novosti iz sveta hardvera, interneta, komunikacija. IT ne može da se " nauči jednom, a zna uvek" jer se i sama IT industrija konstantno menja.
Naravno, odlična stvar je što već danas mlađi naraštaji odlično barataju internetom, računarima i mobilnim uređajima. Takvu zainteresovanost treba na vreme usmeriti ka kreativnosti, da ne budu samo IT konzumenti, već i IT kreatori.
Ujedinjene nacije smatraju da će posle 2030. godine tehnološka nepismenost biti jednaka opštoj nepismenosti, a već danas je nemoguće naći posao koji u nekom svom obliku ne sadrži poznavanje rada na računaru i korišćenje IT resursa.
I kao što ne može svako da svira violinu ili klavir, ili da vozi Formulu jedan, tako i nije svako zainteresovan za IT i nove tehnologije. Naravno, širu populaciju treba obrazovati, ali "Svi u IT" teško može, ne samo u Srbiji, već ni u zemljama pet puta bogatijim od nas.
Ivan Trajković