Затворена бирачка мјеста у БиХ

07-10-2018 07:58:47 | | РТРС / Фото: АП/ mojenovosti.com |

Бирачка мјеста у Босни и Херцеговини затворена су у 19.00 часова.

У седам часова било је отворенопет и по хиљада бирачких мјеста. На четири гласачка листића грађани субирали између седам хиљада 494 кандидата и 128 политичких субјекта.

Поједина бирачка мјеста у БиХ, гдје су се данас одржавали Општи избори, нису отворена тачно у 7.00 часова због идентичних разлога као што је и до сада било уобичајено на свим изборима који су одржани у БиХ, саопштено је из Централне изборне комисије БиХ.

Стање безбједности на гласачким мјестима, као и на подручју цијеле Републике Српске је било повољно и без већих нарушавања јавног реда и мира, саопштено је из Министарства унутрашњих послова Српске.

На подручју општинеЧелинацтри редовна бирачка мјеста отворена су са закашњењем, док су остала 24 отворена на вријеме, рекао је предсједник Општинске изборне комисије Божидар Савичић.

Савичић је истакао да је отварање бирачких мјеста каснило због нестанка електричне енергије.

УБањалуције на вријеме отворено 260 бирачких мјеста, а незнатног кашњења било је на 10 бирачких мјеста, рекла је Срни предсједник Градске изборне комисије Бањалуке Нада Батинар.

Батинар је навела да је ријеч о кашњењима од седам до 20 минута.

На подручју општинеГрадишкаседам редовних бирачких мјеста отворено је са закашњењем, док је осталих 86 отворено на вријеме у 7.00 часова, рекла је предсједник Општинске изборне комисије Градишка Нада Живковић.

Она је истакла да је до кашњена у отварању бирачких мјеста дошло због додатног бројања гласачких листића.

УБрчко дистриктуна вријеме су отворена 122 бирачка мјеста, док је на седам дошло до кашњења, изјавила је предсједник Изборне комисије дистрикта Андреа Мркоњић.

Она је рекла да су разлози кашњења била техничке природе, јер бирачка мјеста нису технички била припремљена за отварање, а након тога дошло је и до кашњења и у пребројавању гласачких листића.

Бирачко мјесто уМиљевиниотворено је 8.00 часова, па ће гласање трајати до 20.00 часова, потврдио је Срни предсједникОпштинске изборне комисије ФочаБранимир Радовић. Ово бирачко мјесто није на вријеме отворено због кашњења једног члана бирачког одбора из Сарајева.

Право гласа имало више од3,3 милиона грађана.

Грађани су биралиполитичке представнике на518 функција у БиХ. Бирали сусе итри члана Предсједништва,предсједникидва потпредсједника Републике Српске,42 посланика парламента БиХ, од којих28 из Федерацијеи14 из Републике Српске,83 посланика Народне скупштине Републике Српскеи98 Парламента Федерације БиХ. Биће изабрано и 289 посланика у десет кантоналних скупштина у Федерацији. Осим на редовним бирачким мјестима, гласање је било омогућено и грађанима којима је кретање ограничено.

Сваки гласач у Републици Србској на четири гласачка листа могао је да гласа за члана Предсједништва из Републике Српске, предсједника или потпредсједника Републике Српске, посланике у Народној скупштини и представнике из Српске у Парламенту БиХ.Право гласа у Србској имало је више од 1,2 милиона становника. Осим у БиХ, гласалису и у иностранству, а десет бирачких мјеста формирано је у дипломатско-конзуларним представништвима. За гласање путем поште пријављено је више од 76 хиљада бирача. За праћење данашњих избора, ЦИК је акредитовао шест хиљада 424 посматрача, од којих је око 1.500 странаца, док су општинске изборне комисије регистровале око 60 хиљада страначких посматрача.

Грађани су своје гласачке листиће први пут убацивалиу провидне гласачке кутије.