Желите да доживите дубоку старост? Ово је најбољих пет места за дуговечан живот

08-09-2018 09:16:42 | | pink.rs/ mojenovosti.com |

Јесте ли некада размишљали где живе најстарији људи на свету и шта је то што им омогућава да доживе дубоку старост?

На свету постоји пет места за која се зна да је живот у њима дуговечан, а позната су као "плаве зоне" у којима је врло извесно да ће становници доживети више од 90 година.
По једно такво место налази се у Грчкој, Италији, Јапану, Костарики и Калифорнији.
ИКАРИЈА - ГРЧКА
Људи који живе на овом малом острву имају врло мало стреса. Многи од њих гаје поврће, здраво се хране, редовно дремају после подне и уживају у погледу преко Егејског мора. Њихова исхрана укључује доста маслиновог уља, пасуља и дивљег зелениша, као и врло мало меса и млечних производа
ОЉАСТРА - САРДИНИЈА, ИТАЛИЈА
Са 10 пута више стогодишњака по глави становника него што их има у Америци, житељи овог изолованог сеоског подручја славе своје претке, често шетају, сами производе храну и имају невероватан осећај за хумор, који смањује стрес и ризик од кардиоваскуларних обољења.
ОКИНАВА - ЈАПАН
За Окинаву се често каже да је земља бесмртних, јер жене на овом острву живе дуже него било где другде на свету. За њихову дуговечност заслужан је животни мото који називају "икигаи", а који их наводно води до позних година. Такође, велики значај придају пријатељима, који представљају велику подршку кроз живот.
НИКОЈА - КОСТАРИКА
Полуострво Никоја припада економски стабилној нацији, која има одлично развијен систем здравствене бриге. Становници живе сходно "плану живота", по коме врло често посећују комшије и пријатеље, пружајући на тај начин безусловну подршку једни другима.
ЛОМА ЛИНДА - КАЛИФОРНИЈА
У овом месту живи око 25.000 становника различитих профила, од којих готово трећину популације чине адвентисти седмог дана. Људи ове вероисповести једу врло мало меса и рибе, не пуше и не пију. Врло често вежбају и имају јак осећах сврхе. Третирањем свог тела као храма, за око 30 одсто су здравији од осталих становника САД. И док ових пет места нису географски повезана, делује да њихови становници деле исте навике. Исхрана им се заснива углавном на биљкама, са веома малом количином меса, а изузетно је развијена социјална повезаност