ОБРНУЛИ ИГРИЦУ! Критикују Вучића због СУФИЦИТА у буџету?!

28-08-2018 04:52:38 | | pink.rs/ mojenovosti.com |

Стручњаци пак за Србски телеграф поручују да суфицит никако не може бити гори од мањка са којим се наша држава годинама борила, те да ће управо због тог вишка новца у државној каси бити повећане пензије и плате у јавном сектору.

Наиме, према подацима Министарства финансија, на крају првих шест месеци ове године вишак у државном буџету, када се урачунају и буџети локалних самоуправа и фондова, као и Јавног предузећа Путеви Србије, износио је чак 32,9 милијарди динара. Истовремено, министар финансија Синиша Мали изјавио је да је он и повећан, и то на 49,1 милијарди динара на крају седам месеци 2018.
Да вишак у државној каси не може да буде негативна ствар, како поједини то покушавају да представе, каже економиста Иван Николић.
- Они који су критиковали када смо имали дефицит, сада критикују чињеницу да имамо суфицит. Та прича је исправна када земља није задужена, те је онда најоптималнија варијанта уравнотежен буџет. Но, у овом случају се управо овај вишак новца користи, између осталог, и за раздуживање - истиче Николић за Србски телеграф.
Како додаје, то не значи да не треба размишљати о томе да тај нешто већи фискални простор који се отворио не треба искористити управо као неки нови стимуланс расту.
- У том смислу је свакако оправдано ово најављено повећање пензија и плата нешто раније него што је првобитно било планирано. На тај начин ће се нови стимуланс расту проширити од стране домаће тражње која је ових година била прилично ограничена и расли смо, пре свега, због извоза и инвестиција. Ово су све критике ради критике - напомиње Николић.
И привредник Топлица Спасојевић, власник ИТМ Групе, сматра да је чињеница да имамо суфицит свакако добра.
- Добро је што смо коначно средили финансије, да не трошимо више него што имамо и невероватно је да смо успели у томе, и то захваљујући бившем министру финансија Душану Вујовићу, као и целом државном врху - наглашава Спасојевић.
Он оцењује да је сада важно мислити на инвестиције.
- Не би било добро да је рецимо новац уштеђен на конто инвестиција, што срећом није случај. Рекао бих да се штедело на државној администрацији и рационализацији државне потрошње, што је добра ствар. А сада би се тим новцем требало улагати у инвестиције - каже Спасојевић.