ЂУРИЋ: Немамо право да проблем Косова и Метохије остављамо поколењима

19-08-2018 12:41:23 | | pink.rs/ mojenovosti.com |

- Оно ће бити искључиво такво да поправља њихов садашњи положај - каже Ђурић за "Политику".

Он додаје да ми нећемо бити спремни да прихватимо решење које не би омогућило да Србима на КиМ буде боље него данас и истиче да се то односи на области здравства, школства, економског развоја, политичких права, али и све друге области живота од којих зависи будућност србског народа, како северно, тако и јужно од Ибра.
Истичући да проблеми на КиМ постоје деценијама и вековима, он наглашава:
Јасно је да док год Срби и Албанци живе на истом простору, а супротстављених интереса, трајног мира и стабилности не може бити без историјског компромиса. Наша држава је спремна да за таквим решењем трага"
Указује да је неопходно да се у овим данима и месецима ујединимо као народ и друштво јер је ово питање од далекосежног државног и националног значаја.
Упитан да ли ће тог решења бити он каже да није баш оптимиста.
- Једино је извесно да због одговорности према будућности нашег народа немамо право да се правимо да проблем не постоји и да га за решавање остављамо неком следећем поколењу. Председник Александар Вучић свакако није човек који ће због недостака храбрости или неких политичких калкулација окренути главу од проблема - каже Ђурић.
Говорећи о разграничењу, Ђурић каже да иако се сва тзв. опозиција дигла на ноге против таквог предлога, није видео ниједан аргумент којим се може побити здраворазумска теза да је боље имати нешто него немати ништа.
Једино што су успели да учине тим штеточинским наступима јесте то да су дали ветар у леђа онима у иностранству чији је став да Србија једина треба да изгуби све и који сматрају да је србски национално питање ирелевантно - поручује Ђурић.
На питање у ком статусу би били Срби јужно од Ибра уколико север на основу решења припадне Србији, Ђурић одговара:
Ако икаквог договора буде имали би њиме више него данас. А и ако га не буде, у наредном периоду издвајаћемо још више помоћи за енклаве. Готово да нема српске куће на КиМ која нешто не добија од своје државе Србије и тако ће остати. Наши људи могу да рачунају на пуну извесност по том питању."
Каже и да нема одговор на питање када би ЗСО могла да буде формирана упркос опструкцијама Албанаца.
Он каже и да је, према његовим сазнањима, Управљачки тим за успостављење ЗСО у свом раду на нацрту Статута испоштовао рокове и адреса на коју треба упутити питање је у Приштини и Бриселу, где текст треба да буде представљен одборима за имплементацију и дијалог на највишем нивоу.
- Ми свакако жељно очекујемо да процес буде одблокиран - додао је он.
Директор Канцеларије за КиМ коментарисао је и недавно најављени пројекат Кадрија Весељија "Нова Митровица".
- Ако познајете биографију Кадрија Весељија јасно вам је да се његови планови, па чак ни пробни балони, не смеју игнорисати. Није овде реч о жељи једног ренесансног политичара да прави лепе тргове, зграде и улице. Овде је реч о намери да се изврши етнички продор Албанаца у средину већински насељену Србима - упозорава Ђурић.