Зашто је Python добар програмски језик ?

12-07-2018 11:21:48 | | / mojenovosti.com |

Пајтон (Python) је језик виског нивоа у којем је читање и писање веома лако. Пyтхон је, такође, интерпретерски језик – што значи да је интерпретиран када се изворни „код“ директно извршава уз помоћ интерпретатора без потребе за компајлирањем односно превођењем у извршни облик. Пyтхон је Објектно Оријентисан језик, дозвољено је корисницима да манипулуишу структурама података названим објектом, како би програм био написан и извршена команда на крају.

Како је настао Пyтхон и ко је аутор ?

Програмски језик Python настао је почетком деведесетих година прошлог века. Његов аутор је Гвидо ван Росум. Он је у време настанка језика био запослен у Stiching Mathematish Centrum (CWI)у Холандији.
С обзиром на само име језика Python, аутор нам је ставио до знања да програмирање може да буде забавно колико и истоимена серија по којој је програм и добио име “Летећи циркус Монтија Пајтона”, однсоно на енглеском“Monty Python’s Flying Circus”.
Дакле, пробајте да радите и да се забавите у програмирању језика Пајтон.

За кога је Пyтхон језик ?

За све програмере и за оне који намеравају да се баве програмирањем.
Python је тако осмишљен да га могу користити и људи који практично тек улазе у свет програмирања.
Врло је читљив и лаган за употребу, а добра ствар је и то што постоји мноштво објашњења односно упутстава (туторијала) где скоро све пише о његовој примени.
Колико је добар језик, говори чињеница да га користе неке од највећих Интернет компанија на свету као што суYouTube, Pinterest, Mozilla, Dropbox, па и Google у случају претраживања.
Веровали или не, али Pythonје један од најкориснијих језика и у НАСА-и, а такође га користи Њујоршка трговачка берза као трансакциони систем кроз Wеб-басед апликације.
Дакле, кад видимо ко све користи Pythonзапитамо се зашто и ми не бисмо могли да га користимо и да узмемо најбоље од њега.
Овде смо видели које га фирме користе, међутим не завршава се ту прича о Python, односно ту тек почиње његова права прича о вишеструкој намени.
С обзиром да ћемо често писати и о безбедности на Интернету, односно о сајбер безбедности, онда ћемо неизоставно морати да споменемо и Python.
Python се још назива и “Хакерским програмским језиком” и није чудно што је добио таква епитет.
Уколико сте већ корисник Линуxа или Убунтуа, а намеравате да се бавите безбедношћу или тестирањем система и мрежа, онда ћете наилазити на Pythonу скоро свим случајевима.
Уколико још увек немате инсталиран Линуx, а намеравате у неко скорије време да почнете да радите на Линуxу, знајте да сте на добром путу да почнете са употребом Pythonaу разне сврхе.
Линуx је право окружење за Python, међутим може да се користи и на Wиндоwс систему, али његово окружење је једноставно направљено да се прилагоди Линуx оперативним системима, што је добро, с обзиром на начине програмирања и брзине изврешења команди.

Шта вам је потребно за почетак програмирања уPython?

Као што смо већ навели да постоји велики број документације за Python, тако ћемо вам сада показати одакле да кренете и како да направите прве кораке у свету Пyтхона.
Пре него кренемо, добро би било да обратите пажњу на следеће две ствари.
Постоје две верзије, односно више верзија Python, али постоје две које су најчешће у употреби, а то су верзија 2.7 и верзија 3.0 или 3.3, али сада говоримо о 2.7 и 3.0
Дакле, постоје разлике у верзијама и у самом изворном коду.
О тим разликама нећемо сада писати, јер ће вас прилично збунити, али можемо да вам предложимо, да уколико већ желите да се бавите програмирањем и ако узмемо у обзир да сте почетник, ми вам саветујемо да кренете ипак од верзије 2.7.
Можда се искусније колеге програмери неће сложити с тим, али уколико сте почетник и желите сутра да радите у некој фирми као Pythonпрограмер, једноставно ћете бити приморани да знате и верзију 2.7, као и 3.0, јер никад не знате у чему је нека апликација или софтвер рађен, а рецимо тражиће се од вас да познајете верзију 2.7.
Да кренемо онда.
На следећим линковима ћете наћи непоходне ствари за почетак инсталације Python језика.
Ово је линк Python Downloada на којем ћете изабрати верзију 2.7.7.
С обзиром на то да сте почетник, биће потребно да скинете и документацију коју можете преузети одавде Документација Python 2.7
Иначе, ову књигу вежби програмирања можете преузети и као апликацију за Андроид телефоне, па кад имате слободног времена, можете се подсетити које сте фазе прошли.
Када мало савладате основе Python језика, онда ћете моћи да радите и на (фрамеwорк) платоформама попут Django која је скоро најзаступљенија када је Python и Wеб програмирање у питању.
За сада оставите Django по страни, јер је најбитније да се посветите програмском језику, а већ како будете улазили у свет Pythona тако ћете и постепено откривати шта све можете да радите на другим платформама, па чак и како да користие Python с другим програмским језицима, попут C# или Јаva-е.

Општа примена Python језика

Уколико сте студент неког од наших техничких факултета, вероватно сте чули или сте већ радили у C# програмском језику, који се користи веома често у програмирању ЦНЦ машина, као и другим гранама индустријског инжењерства.
Још један од језика који је воема успешан на том пољу, је Python, па из тог разлога пишемо како би се можда и овај језик нашао на што већем броју факултета као обавезан предмет, односно предмет одређених смерова на факултетима.
Под претпоставком да сте почетник, треба да знате да је Python један од језика и за развој Wеб апликација, односно за израду сајтова. Сада се враћамо на горе поменути део где смо навели Дјанго као фрејмwорк за Python.
Уколико савладате Python и користите Django као фрејмворк онда сте на одличном путу да развијате одлчне интерактивне веб сајтове, односно веб портале, са мноштвом корисних функција за кориснике.
Такође, уколико се бавите научно истраживачким радом из разних области, Python вам може помоћи на много начина. У неким од наших наредних текстова биће речи и о научним радовима где се Python спомиње и како га можете користити.
Између осталог, програмски језик Python је постао најкоришћенији програмски језик у образовању на универзитетском нивоу у САД.
Питамо се зашто не би тако било и код нас, ако знамо да има моћ да може да утиче веома добро на развој студената, као и уопште привреде и науке.
Aко желите да научите Python и да постанете добар Python програмер пријавите се на курс.