Михајловић: Француске компаније заинтересоване за улагања у Србију

25-06-2018 05:45:37 | | pink.rs/ mojenovosti.com |

Представници србских предузећа из области грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре састали су се данас са делегацијом француског пословног удружења ‘Покрет француских компанија’ - МЕДЕФ, која окупља компаније које запошљавају више од 400.000 људи и чији је приход око 125 милијарди евра.

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић била је домаћин састанка на којем је указала да Србија и Француска имају добре политичке и економске односе, као и да Србија жели у наредном периоду да привуче више француских инвестиција.

- Следеће године Србија и Француска обележавају 180 година дипломатских односа, али поред добрих политичких односа, ми имамо веома добре и економске односе, и бележимо раст инвестиција, као и трговинске размене између наше две земље - рекла је Михајловић.
Она је истакла да је на састанку највише разговарано о сарадњи у области железнице и да ће се разговори о могућој сарадњи наставити и у наредном периоду, под покровитељством Министарства и амбасаде Француске.
Михајловић је рекла да се у септембру очекује да концесионар, француска компанија "Венси" и званицно преузме Аеродром "Никола Тесла", а која је, каже, покретач за друге француске инвестиције у Србији.
- Концесија за нас није само питање једнократне накнаде коју ће концесионар уплатити, већ пре свега углагања које ће у наредних пет до шест година омогућити да се аеродром даље развија - додала је она.
Једна од тих инвестиција, најавила је министарка, јесте пруга од аеродрома до града.
Амбасадор Француске у Београду Фредерик Мондолони, рекао је да између Француске и Србије постоје изванредни односи који се сваког дана побољшавају и да је данашња посета асоцијације МЕДЕФ важна ради даљег побољшања привредне сарадње у будућности.
- Француска је уз Србију кад је реч о економском развоју, о стабилности региона и европским интеграцијама - подвукао је Мондолони.
Шарл Паради, председник Француско-србског пословног савета, рекао је да је асоцијација МЕДЕФ присутна у Србији већ 25 година и додао да је ово седми пут да делегација борави у Београду.
Подсетио је да је делегација последњи пут боравила у Србији 2014. године.
Он је додао да је у посети Србији 15 великих компанија које представља 20 њихових највиших руководилаца, а које послују у области инфраструктуре, инжењеринга, софтвера.
- Србија је кренула напред у последње три године и захваљујући привредном расту има више прилика да се у Србији послује и инвестира. Данас смо разговарали о сарадњи у области железница, а постоји интересовање и за ваздушни саобраћај, изградњу метроа, и постројења за прераду воде за пиће и отпадних вода - указао је Паради.