Половина мушкараца у Србији одлази на породиљско, а скоро 90 одсто би да проводи више времена са децом

19-06-2018 11:41:24 | | pink.rs/ mojenovosti.com |

Сваки 50. мушкарац у Србији узео је одсуство због одгајања детета, готово 90 одсто њих жели да проводи више времена са децом, а више од трећине би напустило посао да брине о деци када би њихове партнерке више зарађивале.

На трибини о очинству коју поводом Дана очева организује Удружење грађана "Гнездо" представљени су резултати истраживања "Имагес 2018" које показује и да 80 одсто мушкараца сматра да је њихова примарна улога у породици да зараде довољно новца за своју децу, док исто мишљење дели половина испитаних жена.
Координатор пројекта Бранко Бирач рекао је да је истраживање спроведено на узорку од 1.060 мушкараца и 540 жена и да је, између осталог, показано да само 2,4 одсто мушкараца присуствује рођењу детета, иако је око 80 одсто њих редовно ишло на контроле са својом партнерком.
- Жене најчешће припремају оброке за децу, мењају пелене и купају децу. Једина активност коју очеви обављају или су обављали више од мајки је била везана за физичке вежбе и игру са децом изван куће - рекао је Бирач представљајући резултате и истакао да је забрињавајући и тренд репатријархализације, па жене чешће од мушкараца изјављују да би остале код куће и не би радиле када би њихов супруг довољно зарађивао.
Када је у питању доношење одлука које су везане за одгајање деце улога мушкараца и жена је једнака, али и даље више од 40 одсто мушкараца сматра да је кување и мењање пелена женски посао.
Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица укић Дејановић подвлачи улогу очева у одгајању деце.
- Наш живот има три дела - "мој тата је бољи од твог", "ти то тата најбоље не разумеш" и "мој тата је говорио". Породица је заиста гнездо где има топлине, радости, али и брига и дилема. Некада је породица извор насиља и бола, као психијатар када разговарам са пацијентима, увек постављам питање, да ли сте жељено дете своје тате и маме - рекла је она.
Она додаје да је модерна жена дошла до великих постигнућа професионално, али да није растерећена "класичних" обавеза, као што су кување, одржавање куче, брига о старијим члановима домаћинства...
Како каже, већа улога очева је прилика да друштво буде модерније, да се мајка растерети и да развија бољи однос са својим партнером.
Заменик амбасадора Аустралије у Србији Глен Морисон рекао је да та земља има корисне и стриктне законе када је у питању родитељско одсуство, као и да се на нивоу друштва охрабрује једнака улога мајке и оца.
Морисон наводи да је важно и да мушкарци буду модели једни другима, као и да личности које утичу на јавност промовишу једнаке улоге у одгајању деце.
Психолог Драган Илић каже да су стереотипи штетни како за мушкарце, тако и за жене и подвлачи рад са младима будући да су присутни трендови ретрадионализације улога која нас "враћа неколико корака уназад".