Крстић за Ново јутро: Вучић има јако мали простор за маневар када је реч о Косову и неуморно покушава да из изгубљене партије извуче реми

19-06-2018 10:07:26 | | pink.rs/ mojenovosti.com |

Маркетиншки стручњак коментарисао је заједно са историчарем Немањом Старовићем и новинарем Зораном Остојићем о актуелној ситуацији на КиМ, провокацијама које стижу од Хотија, као и потенцијалном решењу у разграничењу КиМ.

Говорећи о изјави заменика председника владајуће Демократске партије Косова Реџепа Хотија да би подела подразумевала да Косово узме Санџак и део југа Србије историчар Немања Старовић сматра да се овде ради о "будалаштини и провокацији". Подсетио је да смо овакве изјаве већ имали и да је реч о нервозној реакцији.

- Питање разграничења као да се налази близу стола. Приштина нема утемељен аргумент којим би ову опцију скинула са стола и уколико се позивају на право на самоопредељење, жељу да се њима не управља из Београда, не могу да објасне како Србија нема то исто право. Хватају се за причу о домино ефекту да би се померање граница одразило на Македонију, Санџак, Војводину, што нема везе с везом - каже Старовић за "Ново јутро".Када је реч о међународној заједници која ћути, историјчар каже да смо морали да се навикнемо на то да се Приштини многе ствари праштају и толеришу.
- Чини ми се да је технички дијалог исцрпљен и да улазимо у фазу подизања улога и договора о неким великим решењима која нису изгледна и извесна, али морамо да уложимо напор да их постигнемо - сматра историчар.
Маркетиншки стручњак Небојша Крстић каже да је тешко објаснити како то Албанци не желе да дају Србима нешто што су они конзумирали, а и Срби и Албанци желе исто - да су свој на своме.
- Хотијева изјава је претња даљем комадању Србије - каже Крстић.
Сматра да Вучић данас има далеко мали простор за деловање него сви његови претходници. Простор је, каже, ширине оштрице жилета и по њему председник гази.- Вучић покушава да од изгубљене партије извуче реми. Не предаје се упркос томе што против себе има Албанце којима се гледа кроз прсте - каже маркетиншки стручњак.
Подсећа да Албанци иза себе имају САД и значајан део домаће политичке елите која свесно или несвесно помаже њима. Једино дијалог, како каже, Србију држи у игри.
- Надам се да ће се Вучић у недељу видети са Тачијем јер то значи да је Србија и даље у игри. Поздрављам идеју наставка дијалога, јер докле год смо у њему, у проактивној смо позицији и постоји шанса за решење - каже Крстић.Новинар Зоран Остојић каже да Хотијеву изјаву морамо посматрати и из угла политичке борбе на Косову, те да можда не би требало посматрати је као "будалаштину".
- Правно-обавезујући споразум треба да реши и питање граница, зато се отвара ово питање пред споразум. Не треба заборавити да смо Резолуцијом 1244 предали власт на целој територији КиМ и према Резолуцији нема разлике између севера и остатка Косова - каже Остојић за "Ново јутро".
Како истиче, за 105 земаља је ова прича завршена и прича о разграничењу је опасна и понуда велике Албаније значи нестанак Срба јужно од Ибра.
- Суштина је да се спречи велика Албанија и спречава се чланством Црне Горе и Македоније у НАТО - каже Остојић.Крстић каже да је тешко доћи до решења које би иоле било прихватљиво, те да је у нашем интересу да има Срба, да живе безбедно и да се протерани врате.
- Друга ствар је да се заштити имовина. Имамо и интерес тржишта, будући да је КиМ изузетно драговено тржиште за Србију, што је важна ставка за буџет - каже маркетиншки стручњак.
Како додаје, треба рушити зидове између Срба и Албанаца јер је србски базични интерес продаја и проток робе на територији КиМ.